Politicienii au început să se ocupe de inundații la șase zile de la primele avertizări. Bilanțul revărsărilor de râuri: patru morți 

Data publicării:
dragnea la inundatii

La două zile după Judeţul Teleorman a intrat sub cod de inundaţii, Liviu Dragnea s-a interesat de soarta oamenilor care l-au votat la alegerile locale și la cele parlamentare.

Cu apa până la genunchi în casă, oamenii au spus ce aveau pe suflet.

„E a doua oară, domnule preşedinte. Cât să rezistăm?”, l-a întrebat o femeie pe Liviu Dragnea.

Un bărbat s-a declarat supărat că nimeni din rândul autorităților nu a venit să vadă care este situația.

Au fost ăştia de la Apele Române, a fost şi prefectul”, i-a răspuns vicepremierul.

Reproşurile unora l-au cam iritat pe vicepremier.

Discuție Liviu Dragnea – localnic:

Localnic: Mata ai casă, ăsta nu are, are o şandrama. Dacă o ia p-aia nu are unde să şadă.

Dragnea: Îl ajuţi tu să şi-o facă.

Localnic: Eu, păi nu am...

Dragnea: Eu îl ajut, îl ajut să îşi facă casă. Îi ajut pe toţi să îşi facă casă, dar mai uşor cu vorba, cu gura. Dacă vorbim tare să şi facem.

Localnic: Bine, bre. Să văd.

La Bucureşti, premierul Victor Ponta s-a dus la ministerul de Interne să le mulţumească celor care au acţionat în zonele inundate. Şeful Guvernului vrea ca Centrul de comandă să funcţioneze şi absenţa sa.

„Când toţi ceilalţi eram cu familiile acasă, ei au stat în apă, au stat pe străzi. Îmi doresc ca sistemul pe care l-am tot întărit să funcţioneze automat în situaţii de acest gen fără să fie nevoie de prim-ministru, de vice prim-ministru”, a spus Victor Ponta.

Vicepremierul Gabriel Oprea a ţinut să îi raporteze premierului că autorităţile nu au nimic să-şi reproşeze în privinţa victimelor

Nu am avut pierderi de vieţi omeneşti imputabile modului în care a decurs intervenţia forţelor noastre. Este regretabil că au fost vieţi pierdute ca urmare a unor acţiuni voluntare, uneori inconștiente ale unor persoane”, a spus el.

Primele atenţionări ale hidrologilor, de cod galben de inundaţii, au fost emise pe 16 aprilie, la prânz. Iniţial, au fost vizate râurile din sud vestul ţării. Două zile mai târziu, avertizările au fost extinse pentru cursurile de apă din Oltenia şi Muntenia. 

Patru oameni, printre care un copil de 13 ani, au murit în urma inundaţiilor care afectează mai multe judeţe din jumătatea de sud a ţării. 250 de persoane au fost evacuate, cele mai multe dintre ele în judeţul Teleorman, unde hidrologii au prelungit până mâine la ora 18 codul roşu de inundaţii. În satul Beiu, douazeci de case au fost inundate iar oamenii au primit ajutor de la angajaţii ISU ca să scoată apa din locuinţe.

Unul din motivele pentru care astfel de tragedii au loc an de an este acela că România are hărţi de risc de 50 de milioane de euro, dar nu şi diguri care să oprească viiturile. În țară sunt aproximativ 700 de zone cu risc crescut de inundaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri