Polițiștii vor o nouă lege privind folosirea armelor

Data publicării:
politist oprire filtru - captura

Cazul lui Gheorghe Ionescu, agentul de la rutieră lovit intenționat cu maşina de un şofer turc, este unul dintre exemplele aduse de poliţişti noului ministru de Interne. Dacă regimul armelor ar fi fost mai flexibil, ca în Occident, poate că ceilalţi poliţişti l-ar fi putut opri pe şofer şi colegul lor ar fi fost azi în viaţă. Nu s-a întâmplat aşa pentru că tuturor le-a fost teamă de anchete.

S-au întâmplat situaţii în care poliţiştii, deşi au folosit pistolul din dotare în condiţii legale, au fost trimişi în judecată, au fot stresaţi, judecaţi ca apoi după 3, 4 sau 5 ani de proces să se constate că au folosit armamentul în condiţii legale şi au fost achitaţi. Poliţistul român se gândeşte de trei ori să scoată pistolul din dotare şi să-l folosească”, spune Dumitru Coarnă, lider al Sindicatului Polițiștilor.

Anul trecut, în Bucureşti au fost puţin peste 20 de cazuri în care poliţiştii au folosit pistoalele, iar anchetele în cazul lor se întind pe ani întregi, iar în multe situaţii le este tăiat salariul chiar şi cu 30% până judecătorii vin cu o decizie definitivă.

Discuție reporter – polițist:

- Erau grupuri „mici” de 150-200 de inşi.

- Aţi folosit arma din dotare?

- Păi doi poliţişti la o suta şi ceva... ce poţi să faci când rup o garnitură de tren? După aceea am stat prin Parchete şi Judecătorii şi Tribunale. Din 2005 până în 2015.

Noul ministru de Interne trebuie să vină cu o soluţie şi pentru eliminarea baremelor diferite dintre bărbaţi şi femei la admiterea în Academia de Poliţie. În condiţiile actuale, spun sindicaliştii, avem şanse să găsim pe stradă din ce în ce mai multe poliţiste. În 2014, 30% din candidaţii declaraţi admişi au fost fete, spun reprezentanţii Academiei.

„Fetele sunt mai bune la învăţătură, aşa se explică procentul mare de fete care sunt admise. Singura problemă este una de discriminare, pentru că sunt probe diferite”, spune Vasile Lincu, președintele sindicatului Pro Lex.

Oficialii Ministerului de Interne spun că deocamdată analizează propunerile şi după caz vor fi făcute şi modificări ale legislaţiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri