Praful haldei de steril de la Halânga acoperă mai multe localități din Mehedinți

Data publicării:
PrafSteril

Praful inhalat poate duce la astm sau boli pulmonare, avertizează medicii. Deşi localnicii au făcut numeroase sesizări, problema pare fără soluţie. Administratorul termocentralei are datorii foarte mari, iar lucrările de ecologizare a haldei au fost oprite.

Ion Pănescu este unul dintre cei care şi-au ridicat casa aproape de termocentrală. Asta pentru că acolo lucra în tinereţe. În ultimii ani însă, cenuşa pe care o ridică vântul din haldele de steril i-a devenit cel mai mare duşman.

„Când bate vântul nici nu mai vorbesc, nici nu vezi dealul aici de cenuşă. Am casă la Şimian, şi acolo e cenuşă, praf”, spune Ion Pănescu.

Oamenii se baricadează în case atunci când începe să bată vântul. Pe lângă faptul că le intră în case şi le murdăreşte hainele, cenuşa le pune în pericol şi sănătatea.

„Populaţia, fiind expusă tot timpul, că nu este doar ocazional, prezintă nişte afecţiuni preexistente. Și aici vorbesc despre un astm, despre un enfizem pulmonar, despre o bronşită cronică”, spune Cristiana Chiriloiu, purtător de cuvânt DSP Mehedinţi.

Când punem rufele pe sârmă, le luăm negre. Dacă lăsăm geamurile deschise, găsim numai cenuşă, numai praf”, spune o localnică.

Oamenii merg periodic să se plângă la Primărie, însă răspunsul este mereu acelaşi.

„Am anunţat tot timpul Garda de Mediu, au venit, am înţeles că s-au luat măsuri, au fost amendaţi de multe ori, dar problema, din câte am observat, nu s-a rezolvat”, explică Constantin Truşcă, primarul comunei Şimian.

Garda de Mediu poate doar să dea amenzi.

„Am intensificat controalele în aceste zone. Numai anul trecut au fost  patru controale, două dintre acestea soldându-se cu două amenzi, fiecare de câte 50.000 de lei vechi”, spune Cătălin Tutilescu, comisar şef Garda de Mediu Mehedinţi.

Lucrările pentru ecologizarea haldei au început în urmă cu câţiva ani la Halânga, însă au fost oprite la scurt timp pentru că firma constructoare a intrat în faliment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri