Presa străină comentează sechestrul pus pe conturile Lukoil

Data publicării:
rafinarie lukoil - captura

Procurorii români au confiscat bunurile Lukoil”, titrează agenţia de ştiri Reuters.

În octombrie anul trecut, procurorii români, poliţia şi inspectorii vamali au făcut percheziţii la birourile Lukoil din apropiere de Ploieşti în cadrul unei anchete privind presupuse fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani, cu prejudiciu estimat la 230 de milioane de euro. Drept urmare, Lukoil şi-a închis pentru scurt timp rafinăria locală”, amintesc jurnaliştii de la Reuters.

Subiectul a fost relatat şi în presa maghiară. „A fost pus sechestru şi pe conturile bancare ale Lukoil din Olanda şi Marea Britanie, pe 177 de milioane de acţiuni şi prime de emisiune în valoare de 420 de milioane de euro”, notează publicaţia Origo. Tot aceasta precizează că „suspectul Andrei Bogdanov, care ar fi comis prejudicii ce se ridică la 1,18 miliarde de euro şi 1,53 miliarde de dolari, a fost pus sub control judiciar, alături de trei ruşi şi doi români”.

Jurnaliştii ruşi şi ucraineni sunt îngrijoraţi de efectele acestei măsuri. Portalul vz.ru aminteşte că „Lukoil România deţine o rafinărie la Ploieşti şi are o reţea de 300 de benzinării”.

Ukrinform titrează: „În România, s-a pus sechestru pe subsidiara Lukoil”. Potrivit publicaţiei, „în trecut, Traian Băsescu, la acea vreme preşedinte al României, a anunţat că rafinăria ar putea fi naționalizată. El a ţinut să precizeze că asta se va întâmpla doar dacă ruşii vor decide să închidă producţia”.

Portalul ucrainean DT punctează că pe 16 ianuarie Serviciul de Securitate al Ucrainei a demarat o anchetă penală pentru companiile Lukoil şi Vetek, „care ar fi finanţat grupări teroriste din Ucraina”. Un consilier al acestui serviciu, citat de DT, a declarat că „în perioada 2013-2014, reprezentanţi ai conducerii Lukoil au înfiinţat o reţea de contrabandă cu produse petroliere prin terminalele maritime Teodosia, Herson, Izmail, Nikolaev şi Odesa, precum şi prin punctele de trecere a frontierei de vest şi pe la frontiera cu Belarus. Astfel, folosind entităţi economice controlate cele două companii, au organizat contrabanda şi vânzarea a peste două milioane de tone de produse petroliere în valoare totală de aproximativ două miliarde de dolari”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri