Președintele CCR, explicații despre decizia privind alegerile într-un singur tur

Data publicării:
augustin zegrean captura youtube-1

Augustin Zegrean a explicat că cererea jurnalistului Liviu Avram a fost respinsă ca inadmisibilă deoarece nu făcea obiectul dosarului. De asemenea, întrebat de ce alegeri într-un singur tur, șeful CCR a spus „pentru că așa a vrut legiuitorul”. 

„Legea spune că alegerile se organizează într-un singur tur de scrutin, de aici toate discuţiile purtate sunt dorinţe, nu puteam să satisfacem dorinţa celui care a sesizat cu privire la neconstituționalitatea legii pentru că in acest dosar cererea lui era inadmisibilă. Dosarul are alt obiect. El a contestat că nu a fost acceptată candidatura lui pentru că nu a depus semnăturile necesare. Nu l-a avut şi i-a fost respinsă candidatura”,a explicat Augustin Zegrean. 

Președintele CCR a spus că au mai primit 60 de sesizări pe această chestiune. 

„Legea spune că e un singur tur, nu știu dacă se va modifica, deși după acest dosar am mai primit 60 de sesizări cu acelaşi conţinut. Azi am mai semnat 5 dosare. Ne vom strădui să le dăm înainte de alegeri. Dacă lumea ar citi practica CCR ar putea să ştie povestea asta cu un tur sau două tururi. Am zis ziariştilor de la inceput, când se cerea premierului să dea ordonanță de urgență. am zis că Constituția nu prevede un tur sau 2. Constituția prevede ca alegerile să fie libere, periodice și corecte. Constituţia nu face distincție, ci spune de organele reprezentative. Puterea se exercită de popor prin organele sale reprezentative. Modul de alegere este o altă problemă”, a spus Augustin Zegrean. 

De asemenea, șeful CCR a spus că nu contează dacă alegerile se fac într-un tur sau două ci ca aleșii să își facă treaba. 

„Am fost la toate alegerile de până acum și când s-a votat într-un tur și când s-a votat în două tururi. Nu am simţit nicio îmbunătăţire. Nu e deosebire. Problema ca cei aleşi să-şi facă treaba. Oameni trebuie să ceară altceva de la aleşii lor”, a subliniat Augustin Zegrean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri