Președintele, la slujba de la Patriarhie. IPS Daniel a invocat noțiuni de fizică pentru a explica semnificația Luminii

Data publicării:
iohannis cu patriarhul ia lumina - presidency

FOTO: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au participat aseară, pentru prima dată, la slujba de Înviere de la Patriarhie. După miezul nopții, când s-a luat Lumină și s-a strigat de trei ori Hristos a înviat!, patriarhul Daniel a explicat în câteva cuvinte semnificația acestei sărbători pentru Biserica Ortodoxă. Poate nu întâmplător, patriarhul a recurs și la noțiuni de fizică: „masa luminii fiind de 0 în stare de repaus devine ceva atunci când se află în mișcare”, a rostit patriarhul, în prezența președintelui Iohannis, care este profesor de fizică.

 „Această noapte, plină de Lumină, este cea mai mare sărbătoare a creștinătății și anume este sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos din morți și trecerea lui la o altă viață, la viața veșnică sau viața cerească nesfârșită. Sinaxarul acestei sărbători ne spune așa: numim sărbătoarea de azi Paști, după cuvântul care în vechiul grai evreiesc înseamnă „trecere”, fiindcă aceasta este ziua în care Dumnezeu a adus la început lumea dintru neființă întru ființă, în această zi smulgând Dumnezeu poporul evreu din mâna faraonului, l-a trecut prin Marea Roșie și tot în această zi s-a pogorât din Ceruri și s-a sălăjluit în pântecele Fecioarei. Iar acum, smulgând tot neamul omenesc din legăturile Iadului, l-a suit la Cer și l-a dus iarăși la vechea vrednicie a nemuririi. Vedem, așadar, că în Biserica Ortodoxă, sărbătoarea aceasta are mai multe înțelesuri și privește întreg Universul și anume este o Trecere, este taina trecere Universului de la neființa la ființă, chemarea Universului văzut material de la neexistență la existență și aceasta este deosebit de semnificativă a înțelegere, deoarece primul element al Universului creat a fost Lumina. Lumina creată în Ziua întâi este veșmânt sau simbol al unei alte lumini: lumina necreată. Însăși masa luminii fiind de 0 în stare de repaus devine ceva atunci când se află în mișcare. Cu alte cuvinte, lumina este memoria Universului care trecere de la neființă la ființă, de la neexistență la existență”, a explicat Patriarhul Daniel.

Președintele Klaus Iohannis, care este de confesiune luterană, a sărbătorit Învierea Domnului în martie, de Paștele catolic. Atunci a participat la slujba religioasă din catedrala de la Sibiu, acolo unde soția sa, Carmen, cântă în corul bisericii.

Aseară a fost pentru prima dată când președintele Iohannis a participat la slujba de Înviere în Capitală, la Patriarhie.

Klaus Iohannis a sosit la Patriarhie în jurul ore 23.45, alături de soţia sa. Preşedintele a intrat în Patriarhie departe de ochii credincioşilor şi a ieşit cu câteva minute înainte înainte de miezul noţii pe treptele bisericii alături de Patriarhul Daniel, având în mână o lumânare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri