Președintele Parlamentului norvegian: „Imunitatea parlamentară poate duce la corupţie”

Data publicării:
presedinte parlament norvegia captura

Cristina Cileacu, producător „Paşaport diplomatic”: Sunteți președintele Parlamentului norvegian și aș vrea să vorbim despre următoarea situație: în România avem mulți membri ai Parlamentului acuzați de corupție, inclusiv prim-ministrul nostru. Puteți să ne spuneți cum ar reacționa Parlamentul norvegian dacă unul dintre membrii săi ar avea astfel de probleme?

Olemic Thommessen, Președintele Parlamentului Norvegiei: Vedeți, în Norvegia nu avem imunitatea parlamentară. Aceasta înseamnă că un membru al Parlamentului este ca orice altă persoană din societate, deci Parlamentul nu ar avea multe de făcut, este o chestiune de rezolvat între persoana acuzată și cei care acuză.

Cristina Cileacu, producător „Paşaport diplomatic”: Considerați că imunitatea parlamentară nu este un lucru necesar?

Olemic Thommessen, Președintele Parlamentului Norvegiei: Nu cred că este neapărat un lucru bun pentru că poate duce la corupție și la metode "nesănătoase" de a face politică. Dar, bineînțeles, sunt și tări unde sistemul juridic nu este suficient de independent în relația cu guvernul și ar putea să fie și o problemă politică. Deci nu există un răspuns simplu la această întrebare. Dar eu cred că imunitatea parlamentară nu este calea ideală pentru a rezolva lucrurile acestea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri