Sari la conținut

Președinția își justifică investițiile în sistemul de irigații de la Palatul Cotroceni

Reprezentanţii Adminstraţiei Prezidenţiale spun că un sistem mai modern de udare a vegetaţiei ar reduce costurile, inclusiv cele la energia electrică. Cât despre informaţiile potrivit cărora un corp de clădire ar urma să fie transformat în sală de sport, preşedinţia neagă acest lucru. Potrivit instituţiei, clădirea va fi reabilitată pentru a găzdui spaţii de birouri şi de depozitare.

Redăm în continuare comunicat întreg:

„Precizare privind unele cheltuieli ale Administraţiei Prezidențiale

Cu privire la informațiile vehiculate în spaţiul public, în data de 17 martie a.c., referitoare la cheltuieli ale Administraţiei Prezidențiale pentru implementarea unui sistem de irigaţii şi renovarea unei clădiri din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Departamentul Comunicare Publică precizează următoarele:

Implementarea unui sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi din parcul Complexului Cotroceni este necesară ţinând cont de faptul că actualul sistem a fost proiectat în anul 1979 şi utilizează cantitaţi foarte mari de apă. Pe lângă consumul mare de apă, se înregistrează şi costuri ridicate cu energia electrică necesară pentru punerea în funcţiune a hidranţilor utilizaţi în prezent.

Realizarea unui sistem modern de udare a vegetaţiei, în varianta subterană, ar determina, printre altele, reducerea costurilor legate de consumul de energie electrică pentru pomparea apei şi micşorarea cantităților de apă utilizate.

În ceea ce priveşte reabilitarea/modernizarea unui corp de clădire situat în cadrul Complexului Cotroceni, construit după anul 1980, acesta a fost utilizat în perioada 1991-2013 de către Serviciul de Protecţie şi Pază ca spaţiu pentru vestiare şi cazare personal, până la construirea unui sediu propriu, în anul 2013.

Proiectul de modernizare/reabilitare a clădirii respective prevede transformarea unor spaţii cu destinaţie anterioară de sală de sport şi spaţiu de recreere - aşa cum apare în caietul de sarcini publicat pe site-ul Sistemului electronic de achiziţii publice (SEAP), în spaţii de birouri şi de depozitare.

Drept urmare, la finalizarea proiectului, în corpul de clădire menţionat, nu vor exista spaţii de recreere sau sală de sport, ci doar spaţii funcţionale pentru activitatea administrativă a instituţiei prezidenţiale.”