Pressone: Armata i-a hrănit şi îmbrăcat pe minerii care „au restabilit ordinea” în iunie 1990

Data actualizării: Data publicării:
mineriada mineri fuga

Minerii veniți la București în iunie 1990 au fost hrăniți și echipați de Armată, din dispoziția Guvernului. Informația apare într-un document declasificat după 27 de ani, la cererea Parchetului General, și obținut de Pressone.

Documentul este o adresă trimisă în 18 iunie 1990 prin care comandantul Serviciilor Armatei, general-maior Ioniță Botoș, îi cerea prim-adjunctului ministrului Apărării Naționale, generalul Vasile Ionel, să aprobe darea la scădere a unor cantități de alimente și obiecte de igienă oferite „forțelor civile care au participat la restabilirea ordinei și liniștei în capitala țării” între 14 și 17 iunie 1990.

Minerii care au participat la violențele din 13-15 iunie 1990 au primit din bani publici conserve de carne, cârnaţi, slănină, unt, ouă, biscuiţi și alte alimente, potrivit documentului.

În plus, MApN le-a distribuit sute de perechi de salopete, bocanci, chiloţi şi ciorapi, precum și produse de igienă personală. Cheltuielile Ministerului s-au ridicat la valoarea totală de 866.000 de lei.

Citiți mai multe despre acest subiect și vedeți documentul declasificat pe Pressone.

Citiți și Petre Roman, reacție: Era un gest umanitar

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri