Prima biserică din România cu sistem antiseismic

Data publicării:
manastire captura

Muncitorii au săpat aproape doi metri pe lângă biserică. Sub vechea fundaţie, până la acea adâncime, a fost construită o nouă temelie, din elemente de beton şi oţel. Sub temelia lăcașului vor fi montați 48 de izolatori antiseismici, care vor prelua cea mai mare parte a undei de şoc a unui viitor cutremur.

„Aceste dispozitive vor sustine biserica, practic 1500 de tone. Fiecare izolator seismic, fiecare din cei 48 de izolatori seismici are capacitatea să susţină 70 de tone. Ce e interesant la ei că 70 de tone vor fi rezemate doar pe o bilă de mărimea unui pumn”, a explicat managerul proiectului Cristian Matachi.

La final, biserica va avea două fundaţii, iar între ele vor fi montaţi izolatorii antiseismici care vor permite monumentului istoric să se deplaseze cel mult 25 de centimetri în timpul unui cutremur.

Construcţia veche de peste 400 de ani va resimţi doar o treime dintr-un viitor seism. Restul va fi preluat de izolatori.

„A trebuit să achiziţioneze firma de construcţii un sistem cu 48 de cricuri hidraulice care vor ridica aproximativ cinci milimetri faţă de forma iniţială şi va regla biserica astfel încât să avem suprafaţă perfect orizontală”, a spus Cristian Matachi.

Aşezarea bisericii din Aroneanu pe noua sa temelie antiseismică face parte dintr-un proiect de renovare a clădirii istorice finanţat cu două milioane de euro, bani europeni. Lucrările, care avea ca termen de finalizare decembrie 2015, au fost prelungite cu șase luni.

A decedat proiectantul şi multe din lucruri le avea în cap, nu pe hârtie, iar echipa a rămas în urmă. A trebuit puţin timp şi mult curaj ca să continue acest proiect”, a declarat primarul comunei Aroneanu, Benone Moruzi.

Pentru întârziere, constructorul a fost amendat cu 170.000 de euro. Biserica „Sfântul Nicolae” din comuna Aroneanu a fost construită în 1594 şi este singura ctitorie a voievodului Aron Vodă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri