Prima criză a Guvernului Cioloș

Data publicării:
SALARII 2

Cosmin Andreica, consilierul Ministrului Muncii: „Proiectul de OUG a fost retras. Această OUG nu avea cum să satisfacă nevoile partenerilor, sens în care doamna ministru şi-a asumat retragerea. În condiţiile în care proiectul nu va fi retras, doamna ministru îşi va da demisia, da.”

Sindicaliştii au criticat vehement draftul guvernului. Potrivit proiectului, în timp ce un profesor aproape de finalul carierei pierde aproape 30 la sută la salariu, parlamentarii câştigă cu 40 la sută mai mult.

Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ: „Învăţătorii cu studii medii ar urma să aibă scăderi ale salariilor între 6 si 29 %. Inacceptabil repet pentru un proiect de lege.”

Conform schemei de salarizare respinse de sindicalişti, un profesor debutant ar fi urmat să primească 1.270 de lei în loc de 1.355 de lei cât are în prezent. Unul cu vechime între 6 şi 10 ani ar fi luat cu 100 de lei mai puţin, iar un dascăl cu aproape două decenii la catedră ar fi încasat cel mult 1.692 de lei şi nu 1.949 cât are acum. Schema prevedea ca un profesor cu vechime între 25-30 de ani primească un salariu mai mic cu 17,5%, în vreme leafa unui profesor cu o vechime de peste 40 de ani urma să se micşoreze cu aproape 800 de lei. Proiectul prevedea unele creşteri, însă numai pentru profesorii cu studii superioare. Sindicaliştii spun că ar fi necesară o reevaluare a întregului sistem.

Dumitru Costin, preşedintele BNS: „Ar trebui să ne punem întrebarea de ce România dezvoltă un sistem... Avem SMURD şi avem sistemul ambulanţier: de multe ori rolurile și funcțiunile lor sunt aceleași. Trebuie clarificate pentru că am ajuns să facem concurenţă neloială între două sisteme.”

Anton Hadăr, liderul Sinicatului Alma Mater: „Cred că trebuie facut proiectul cu mult mai mult cap decât până acum, de aceea eu am refuzat în mod categoric, nu se poate păstra, trebuie ars, aruncat la coş.”

Sindicaliştii din Sănătate nu au fost la fel de duri cu proiectul. Documentul prevedea creşteri nesemnificative pentru medici şi asistente. Conform grilei, un medic primar ar fi urmat să încaseze până la 4.307 lei, un medic rezident 1.470 lei, în primul an, iar o asistentă medicală ar fi încasat minimum 1.900 de lei.

Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas: „E un proiect care îndepărta pe unii, dar asta nu înseamnă că dacă nu îl modificăm în următoarea perioadă de timp, nu am putea să îl punem la punct în următoarea perioadă de timp împreună.”

Chiar dacă proiectul va fi retras, sindicaliştii nu renunţă la proteste. Ei cer în continuare o Lege a salarizării unitare care să elimine discrepanţele salariale din sistem.

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel ALFA: „Depinde de Guvern, ce îşi propune, vor stabili un calendar şi ne vor propune o agendă de lucru.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri