Prima noapte în libertate pentru Adrian Năstase. Ce planuri are fostul premier, care consideră închisoarea o „instituție depășită”

Data publicării:
NASTASE conf de presa jilava

ADRIAN NĂSTASE nu are voie să mai ocupe vreo funcţie publică timp de nouă ani. Așa că, potrivit propriilor declarații, se va reorienta. Spune că are mai multe variante. Un singur lucru este cert: nu va renunţa la barbă.

„Sigur, mi-a făcut plăcere să primesc oferte de la societăţi multinaţionale şi de la un guvern străin - nu o să vă spun care. Dacă nu mai e nevoie de mine în România, va trebui să găsesc un drum pentru viitor”, a declarat joi, fostul premier, la ieșirea de la penitenciarul Jilava, unde a stat de vorbă cu ziariștii preț de 20 de minute, într-o adevărată conferință de presă.

Jurnalist: Aţi decis să vă lăsaţi barbă. Ce semnificaţie are şi când o să renunţaţi la ea?

Adrian Năstase: Nu o să renunţ. îmi stă bine aşa. Dacă o să joc un film - mi s-a zis că aş putea să iau cu uşurinţă un rol. Aştept oferte. Sunt nenumărate documentare la TV-uri unde nu aş vrea să joc.

(...) Neavând drept să votez, să fiu ales, aş putea să fiu consultant şi să fac contracte cu unele TV-uri pentru a explica diverse lucruri. Am de gând să mă întorc la catedră”.

România are nevoie de o lege a graţierii, a mai spus Adrian Năstase, imediat ce a ieşit pe uşa penitenciarului Jilava. El susține că închisoarea a devenit o instituție desuetă: „Penitenciarul este o instituție depăşită şi este o fabrică pentru recidivă. (...) E nevoie şi de o lege a graţierii, trebuie să fie una înţeleaptă, nu aberată cu limite până la șapte ani, dar realizată într-un mod inteligent, o astfel de decizie ar fi absolut necesară, am o experienţă directă cu cei care m-au salutat de la ferestre”.

Foştii săi colegi de partid nu par, însă, prea încântaţi că propunerea vine de la fostul lor lider, proaspăt eliberat din închisoare.

Pentru a nu mai exista discuții cui i-ar folosi legea amnistiei, cred că inițiativa trebuie să fie a Ministerului Justiției”, a declarat Dan Șova.

Pe fostul premier pare că-l nemulţumeşte şi actuala configuraţie a Legislativului. Consideră că e necesară o schimbare prin alegeri parlamentare organizate înainte de termen.

Am câteva idei extravagante (...) Ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate, care să facă un parlament solid şi care să rezolve unele din problemele fără răspuns. Ar fi nevoie de revenirea la alegerile pe listă”, a spus fostul lider al PSD.

Adrian Năstase susține că pe lista de priorităţi ar trebui inclusă şi legea amnistiei fiscale.

Se simte trădat de „boieri”

În faţa penitenciarului, Adrian Năstase a rostit şi cuvântul „trădare”. Fostul premier Adrian Năstase nu uită şi nici nu iartă. Chiar dacă nu a acuzat pe nimeni în mod direct, vizaţi au fost actualii lideri ai partidului pe care l-a condus. A punctat momentul printr-o aluzie la Constantin Brâncoveanu şi apariţia domnitorilor fanarioţi în România:

Tocmai vorbeam despre Constantin Brâncoveanu - trădarea boierilor a dus la apariţia domnitorilor fanarioţi în România. (...) Fiecare generaţie consideră că istoria începe cu ea. Sper că deciziile pe care le iau sunt întemeiate, vor şti să fie solidari şi să gândească pozitiv”.

În timp ce fostul preşedinte al PSD era eliberat, departe de Capitală, în Deltă, liderii social-democrați participau la o întrunire de campanie. De acolo, ei şi-au arătat simpatia pentru fostul lor lider:

Sfaturile domnului Năstase, dacă o să aibă amabilitatea să ni le dea, sunt foarte prețioase , probabil că vom apela la dânsul. Eu îmi doresc ca Adrian Năstase să participe la toate întrunirile noastre și, evident, că va fi invitat”, a declarat Dan Șova.

Declinul politic al lui Adrian Năstase a început în 2006. Atunci a fost determinat de colegii săi de partid să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Într-un mesaj postat pe Facebook, preşedintele PSD Victor Ponta s-a declarat bucuros că fostul şef al PSD a fost eliberat din închisoare. Tot pe calea internetului a venit un mesaj şi de la Dan Voiculescu, aflat în închisoare de nici două săptămâni: „Adriane, mă bucur mult pentru tine și familia ta. O vorbă din străbuni spune: Nu-i da românului cât poate să ducă. Trăim într-o dictatură care se apropie de final şi sunt convins că după aceea vor fi multe de construit în ţara noastră”, a scris omul de afaceri pe blogul său.

La rândul său, vicepremierul Liviu Dragnea s-a declarat bucuros pentru eliberarea lui Adrian Năstase. „S-a îndeplinit o procedură, nu e un act de clemență”, a spus Liviu Dragnea.

Nu merita să pătimească toate câte le-a pătimit, pentru că de la minciunile alea că-şi căra miliardele cu valizele până la ce l-a condamnat pe el, cu două băşcălii, chiar nu merita. A făcut multe lucruri în ţara asta!”, a spus primarul Constanței, Radu Mazăre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri