Primărie sub sechestru și cu conturile blocate

Data publicării:
primarie-sub-sechestru

Situaţia din Călineşti Oaş a fost descoperită la începutul anului trecut, în urma unor verificări făcute de Direcţia de Control şi Antifraudă din Ministerul Agriculturii. Inspectorii spun că primarul a depus o cerere ca să obţină bani europeni pentru alimentarea cu apă a comunei, asta deşi în localitate se derulau deja lucrări similare finanţate de Guvern.

Beneficiarul a preferat să le considere inexistente, întărind prin studiul de fezabilitate ideea că localitatea nu deţine sisteme centralizate de apă şi canal.

Din același raport al inspectorilor antifraudă reiese că au fost executate mai puține lucrări decât apărea în proiectul de accesare a fondurilor europene. Astfel, din cele aproape opt sute de familii din satul Lechința, care ar fi trebuit să beneficieze de rețeaua de apă și canalizare, numai două sute au acum condiții civilizate.

- Noi nu avem canalizare. Nici apă, nimic, chiar nimic.

- Şi cum vă alimentaţi cu apă?

- Aducem cum putem, cu găleţile”, spune un localnic.

Edilii spun că proiectul nu a primit avizul ministerului, așa că vor trebui să dea banii înapoi. Însă conturile sunt goale, pentru că autorităţile au cheltuit deja banii pentru construcția unei grădinițe care nici măcar nu era în proiect. Mai mult, grădinița nu a fost încă dată în folosință.

Dinu Birtoc, viceprimarul comunei Călineşti Oaş: Proiectul european a fost declarat neeligibil. Ceea ce înseamnă că va trebui să rambursăm întreaga sumă.

Gavril Cuzdriorean, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Satu Mare: Întrucât se pare că sunt sume folosite ilegal, s-a dispus un sechestru asiguratoriu la Primăria Călineşti Oaş.

Primăria are toate conturile blocate, iar edilul a contestat raportul.

Gheorghe Copil, primarul comunei Călineşti Oaş: Nu se suprapune nicio lucrare. Sigur am făcut contestație la raport, s-a respins. Şi acum am dat în judecată şi aşteptăm să vedem ce zice judecata.

Dacă în termen de 6 luni nu returnează banii, bunurile administrației locale vor fi scoase la vânzare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri