Primarii decid câți români pot vota. Ei înscriu alegătorii în registrul electoral

Data publicării:
alegeri alegatori cabina vot 5330676-Mediafax Foto-BALAZS ATTILA

Registrul Electoral trebuia să funcţioneze de la 1 ianuarie. Teoretic, toate primăriile sunt conectate la sistem şi ar fi trebuit să încarce datele.

Oficialii Autorităţii Electorale Permanente susţin că Registrul Electoral este funcţional. Reporterul Digi24 a introdus toate datele, precum şi codul de validare. Sistemul a dat eroare. Reporterul a introdus şi alte date, dar sistemul a dat din nou eroare.

„Din păcate, a fost nevoie de acel scandal de la referendumul de anul trecut ca să înţeleagă faptul că responsabilitatea şade în mâna primarilor”, a declarat Marian Muhuleţ, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

În cazul unui scrutin sau referendum, listele electorale permanente vor fi generate de Registrul Electoral. Autoritatea Electorală va compara datele introduse de primari, pe de o parte, cu cele furnizate de Evidenţa Populaţiei, Direcţia de Paşapoarte, Ministerul de Externe, Ministerul Public şi Judecătorii, pe de altă parte. În caz de neconcordanţe, cei care răspund sunt primarii.

Autoritatea Electorală promite că acesta va fi operaţional la alegerile europarlamentare de anul viitor. Cât priveşte datele furnizate de INS, acestea nu reprezintă şi numărul total de români cu drept de vot şi nu sunt relevante pentru stabilirea listelor permanente.

Scandalul listelor electorale permanente de la referendumul pentru demiterea preşedintelui a dus anul trecut la demisia miniştrilor Ioan Rus şi Victor Paul Dobre. Anul acesta, când INS a anunţat că în România sunt în jur de 16 milioane de persoane de peste 18 ani, liderii USL au afirmat că Traian Băsescu a fost, de fapt, demis la referendum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri