Primarii vor să iasă mai repede la pensie

Data publicării:
primar2

La noi viaţa de zi cu zi este foarte complicată în sensul că primarul este o moaşă comunală. Eu vreau să mă retrag. Pur şi simplu vreau, că a devenit o uzură de acuma care depăşeşte orice închipuire”, spune Vasile Iliuţă, primarul comunei Borleşti, judeţul Neamţ.

Acesta este principalul argument pentru care primarul Vasile Iliuţă dorește să părăsească mai repede câmpul muncii. Tocmai a împlinit 60 de ani, din care 11 i-a petrecut în fruntea primăriei. Legea în vigoare i-ar permite să iasă la pensie peste cinci ani.

„Ca să nu bată în ochi, să nu sară în ochi că ne măreşte salarii sau cu pensiile nu ştiu cum speciale, să zic, aşa, cu tot că s-ar merita o indemnizaţie cât de cât, eu consider că suntem foarte îndreptăţiţi să fie cu un an reducere vârstă de pensionare”, mai spune Vasile Iliuţă.

Dorinţa edilului local a fost pusă în practică de un senator UNPR. Proiectul legislativ depus de Liviu Bumbu prevede reducerea vârstei de pensionare pentru primari cu câte un an, pentru fiecare mandat, dar nu mai puţin de 60 de ani.

Octavian-Liviu Bumbu, senator UNPR, motivează demersul său: „Această activitate este nenormată. În anumite momente chiar pot să treacă prin scene chiar mai periculoase la nivel fizic. Numai semnarea contractelor - ştim că sunt la modă discuţiile pe tema asta, este o recompensă minoră.”

Unii liberali nu văd utilitatea unui astfel de demers. Gheorghe Udrişte este de părere că „nu e o idee foarte bună, pentru că nu cred în faptul că există un aşa mare stres la cei care lucrează în funcţia de primar, dovadă este faptul că sunt foarte mulţi care au câte trei, patru mandate, ceea ce înseamnă că nu s-au erodat deloc şi că merge bine treaba.”

Psihologii nu includ însă meseria de edil local în categoria celor mai stresante ocupaţii.

Nu ştiu dacă această lege ar trebui aplicată tuturor primarilor. Contează foarte mult indicatorul timp: cât timp am fost eu în funcţia respectivă. Dacă am fost 15-20 de ani înseamnă ceva, dacă am fost patru ani înseamnă altceva”, spune Anca Boalcă, psiholog.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri