Primul bazin de înot din România, uitat de autorități

Data publicării:
bazin

Ion Sariu a fost directorul Complexului Sportiv Medgidia aproape 30 de ani. A fost acolo de când s-a pus prima cărămidă. Acum nu îi vine să creadă în ce hal a ajuns clădirea.

Ion Sariu, fostul director al Complexului Sportiv Medgidia: „Veneau micuţi aşa, pe generaţii de vârstă, cu colăceii sau însoţiţi de părinţi, veneau ei deja înotători de mare clasă. O atmosferă nemaipomenit de plăcută. ”

Bazinul a fost inaugurat în 1982, iar până în 1985 sportivii se antrenau acolo zi de zi. Atunci, sala era încălzită pe baza unei instalaţii GPL. Când s-a stricat, autorităţile au încropit o altă instalaţie de încălzire, pe bază de panouri solare. Sfârşitul a venit în 1994, când s-a stricat improvizaţia, iar bazinul a intrat în conservare.

Mihaela Brazdeş, reporter Digi24: „Bazinul de la Medgidia a fost primul din ţară omologat de Federaţia Internaţională de Nataţie datorită dimensiunilor olimpice ale acestuia, dar şi pentru că în 1982 era cea mai mdernă sală din România.”

„E păcat, păcat că pentru tineret e ceva bun dacă se reface şi se pune în funcţiune tot acolo.”

Autorităţile au sperat să atragă fonduri europene. Proiectul a fost însă întocmit greşit.

Nicolae Păun, director ADP Medgidia: „Nu făcea referire la bazinele de înot vechi. A fost un proiect pentru bazine de înot noi, pornind de la zero.”

Iar 3 milioane de euro, atât cât ar costa reabilitarea, nu există în bugetul local.

Marian Iordache, primarul municipiului Medgidia: „Ar însemna că într-un an de zile să renunţăm la orice activitate a Primăriei, să închidem Primăria 365 de zile şi să utilizăm toţi bani doar pentru reabilitarea bazinului.”

Radu Cornescu, arhitect: „Dacă ar fi după mine, aş face o autorizare de demolare, dar nu totală, parţială, în sensul că se scoate acoperişul, tâmplăria, tot ce este acolo finisaj degradat şi instalaţii. Şi în momentul în care se vede structura, dacă structura este sănătoasă... Pe baza structurii să se anvelopeze şi să se facă ceva nou.”

Până când autorităţile nu vor găsi o altă soluţie de finanţare pentru reabilitarea bazinului, acesta va rămâne în acelaşi stadiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri