Primul centru NATO din România, pregătit pentru inaugurare

Data publicării:
nato-1

Este primul centru NATO din cele şase ce urmează a fi construite în Europa de Est, vizitat de oficialii Alianţei. O clădire de patru etaje. Comandamentul aliat se află în curtea Statului Major al Forţelor Terestre. Aici, nu mai mult de 40 de ofiţeri au rolul de a pregăti calea militarilor NATO gata să intervină în mai puţin de 48 de ore oriunde pe glob.

Această unitate va transmite şi un mesaj clar: NATO e aici, NATO e gata să se apere de orice ameninţare, suntem gata să apărăm România şi pe toţi ceilalţi aliaţi NATO”, a spus Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„În toamna acestui an, structura de comandă din România va fi acreditată şi va intra în funcţiune împreună cu structurile similare din alte state NATO formând un lanţ de susţinere pentru activităţile de planificare a exerciţiilor, instruire şi, eventual, desfăşurare de forţe NATO în caz de nevoie”, a spus, la rândul său, Mircea Duşa, ministrul Apărării.

Centrul de Integrare a Forţelor din Bucureşti este primul din cele două pe care România le va găzdui.

Cel care va comanda noua structură NATO este Cătălin Ticulescu, comandant român, rănit în 2006 în Afganistan.

Întreg flancul estic al Uniunii Europene va fi întărit de Centre ale Alianţei. Estonia, Letonia,Lituania, Polonia România şi Bulgaria au rolul de a monitoriza şi de a ţine piept ameninţării Rusiei în regiune. Şi asta nu este tot. La anul, tot în Bucureşti, va fi inaugurat un Comandament NATO. Rolul său va fi acela de a comanda şi controla trupele NATO pentru a pleca în misiune în orice moment, într-o zonă de conflict.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri