Prințul Charles în România. Drum regal presărat cu gropi

Data publicării:
pod vechi charles

În Micloşoara, numai strada principală este asfaltată. Celelate drumuri nu sunt nici măcar pietruite, iar oamenii circulă cu bicicleta sau căruţa. Viscri se află la 70 de kilometri distanţă, însă cel mai scurt drum între cele două localităţi în care prinţul Charles vine an de an trece peste un pod de lemn vechi de peste 60 de ani.

Oficial, acesta a fost închis pentru că nu mai este sigur. Dacă localnicii îşi riscă viaţa şi trec în continuare aici, Alteţa Sa Regală nu îşi permite acest lucru. Aşa că face un ocol de 50 de km pe un drum plin de gropi şi denivelări.

Prinţul cum să treacă aici, nu trece aici, că prințul e prinț şi nu trece pe aici”, comentează un localnic.

Bihari Edomer, primarul comunei Aita Mare, mărturisește: „Încă din 2008 când am ajuns primar, am cerut acest lucru ca să fie podul reparat, dacă se poate, sau să fie făcut un pod nou”.

Din Micloşoara până la Viscri, prinţul Charles parcurge un drum de 120 de kilometri. Şi ajunge într-un sat în care drumul principal este pietruit în mare parte. Autorităţile locale nu au avut bani să reasfalteze şoseaua şi s-au mulţumit să umple gropile mai mari.

Nu repară, pun peteci peste peteci şi nu durează o lună două şi iar pun”, spune un localnic.

„Pe drumul judeţean nu s-au făcut reparaţii capitale cam de 15 ani. În ficare an se fac micile reparații”, recunoaște Rudolf Bela, viceprimarul comunei Belin.

Autorităţile locale se gândesc că singura lor salvare sunt banii europeni.

Henning Laszlo, vicepreşedintele CJ Covasna: „Am aprobat încă de lună trecută o hotărâre de CJ pentru crearea unui parteneriat cu Brașov și Harghita pentru a depune un proiect european în ciclul 2014-2020 pentru a reabilitare totală. Până la reabilitarea totală vom face întreţinere pe timp de vară."

În ce priveşte podul de lemn, Consiliul Judeţean a încheiat procedura de licitaţie, iar în curând vor începe lucrările de reconstruire a acestuia. Investiţia este estimată la aproximativ 600.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri