Procurorii DNA, nemulțumiți de pedepsele din dosarul Microsoft 

Data publicării:
codruta kovesi cab 02 INQ Octav Ganea-1

Procurorii anticorupție nu au rămas indiferenţi la decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) care a dat pedepse minime în primă instanţă în dosarul Microsoft, cel mai mare caz de corupţie din România.  Sentinţele nu sunt, însă, defintive.

Sentințele pronunțate de ÎCCJ: 

Nicolae Dumitru (Niro) - un an și șase luni de închisoare cu suspendare, 90 de zile de muncă în folosul comunității, confiscarea sumei de 1 milion de euro,

Gabriel Sandu – 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea a 2,19 milioane de euro,

Gheorghe Ștefan – 3 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3,9 milioane de euro,

Dorin Cocoș - 2 ani de închisoare cu executare, confiscarea sumei de 3,7 milioane de euro.

S-a decis la nivelul DNA să atacăm această decizie a judecătorilor. Motivele de apel vor viza atât latura penală, pedepsele, cât şi latura civilă, modalităţile de confiscare”, a explicat șefa DNA la un post de televiziune.

De asemenea, Laura Codruța Kovesi a declarat că şi în dosarul EADS se fac mai multe analize financiare necesare ca întreaga anchetă să meargă mai departe. Tot ca urmare a unor analize financiare, DNA are nevoie de mai mulţi bani pentru interceptări şi filaje.

Fondurile sunt insuficiente, avem o cerere depusă la Ministerul Justiţiei, către Guvernul României, am motivat de ce avem nevoie ca să lucrăm în parametri optimi, aşteptăm şi un răspuns”, a spus șefa DNA la Pro TV.

Laura Codruța Kovesi: „Să fie speriați că rămân la DNA”

O parte din banii ceruţi de procurorii anticorupţie ar putea veni chiar din recuperarea pagubelor pe care le anchetează. Problema este că banii nu se prea adună şi de aceea şefa DNA trece la acţiune.

„Avem o investigație în curs pe câteva dosare ale DNA unde această recuperare nu a avut loc efectiv. În 2015, sunt de executat sumele de 310 milioane de euro, sume rezultate doar din dosarele investigate de DNA. Și în acest an suma este 200 de milioane de euro. ANAF-ul, instituțiile financiare trebuie să respecte aceste decizii și să execute acești bani care sunt ai bugetului de stat”, a spus Laura Codruța Kovesi.

Procurorul-şef al DNA a ţinut să clarifice şi anumite zvonuri cu privire la o eventuare carieră în politică.

„Nu o să intru în politică niciodată, cei care sunt stresaţi sau speriaţi pot să stea liniştiţi, mai bine să fie speriaţi că rămân la DNA”, a spus Laura Codruța Kovesi pentru stirileprotv.ro.

Citiți și: 
Șefa DNA vrea legi mai dure pentru aleșii corupți 
Laura Codruţa Kovesi: DNA studiază milionarii din „Panama Papers"
Șefa DNA, noi declarații despre cei care au spionat-o: „Au fost date telefoane insistente familiei mele și prietenilor mei”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri