Profesorul Ioan Stanomir: Nu ești învățat de președinte cum să fii cetățean. Eventual îl înveți pe președinte cum să fie cetățean!

Data publicării:
stanomir

„Oamenii care sunt de câteva zile în stradă și oamenii care se mobilizează pe propriile lor conturi de Facebook sau în mediul virtual sunt animați de o revoltă morală. Revoltele morale nu sunt neapărat legate de deziderate precise. Ele pot avea deziderate precise. Dar revoltele morale sunt iscate de priveliști pe care le dorești niciodată repetate și sunt generate de ideea de solidaritate umană.

Se împlinesc șapte zile de la tragedia de la clubul Colectiv și sunt sigur că fiecare dintre noi va înțelege că nu suntem chemați aici nici să ne jucăm de-a politicienii, nici să-i facem pe alții să se joace de-a politicienii. Suntem chemați aici să ne onorăm calitatea de oameni și calitatea de români și prima noastră datorie este să fim decenți și intransigenți, ca să onorăm memoria celor care au murit și ca să le putem promite celor care se luptă cu moartea și poate vor supraviețui că la reîntoarcerea între noi vor găsi o Românie schimbată. Acesta este preambulul fără de care nu putem avea nicio discuție pe această temă. (...)

Strada aceasta există cam de multișor în România. Ea nu s-a făcut simțită. Politicienii sunt puțin surprinși de faptul că au pentru prima dată în istoria recentă un interlocutor. Până acum, acest interlocutor a fost călcat în picioare de ei. Toți care s-au perindat i-au făcut una cu pământul. Acum, acest interlocutor se ridică din starea de tăcere și ori vorbește, ori se asociază altora pentru a tăcea. Ați observat că de multe ori la Piață sunt momente în care se tace? Lumea se întreabă: dar de ce tac? Pentru că unii, spre deosebire de guralivii din politica românească, înțeleg că uneori este nevoie să taci și să gândești înainte de a vorbi.

Așadar, strada de care vorbește președintele este o parte a țării care l-a ales. Cât privește consultările, actorul de care vorbește președintele Iohannis nu este un actor politic în sine. El poate fi înțeles mai degrabă în cadrul procedurii de mediere de care vorbește Constituția. Președintele mediază între stat și societate. Acolo, într-adevăr, își avea mai degrabă locul decât în cazul acestor consultări cu partidele politice. Partidele politice sunt și ele parte a societății. Și oamenii din piață sunt parte a societății, însă lor nu li se poate cere să acționeze ca niște partide politice, fiindcă filosofia lor de organizare este diferită și poate că această filosofie diferită de organizare este anticiparea unui mod diferit de a face politică în viitor.

Președintele Iohannis știe foarte bine ce doresc acești oameni: oamenii aceștia nu doresc funcții pentru ei, nu doresc să facă liste de oameni pe care să-i propulseze în funcții, oamenii aceștia nu doresc decât un singur lucru: să fie cetățeni în țara lor și-și doresc ca statul să nu îi mai calce pe grumaz. Atât și nimic mai mult.

Simpla lor revoltă dovedește că știu mai multe despre democrație și civism decât își închipuie aceste figuri jalnice din politica românească.

(...)

Sunt în istorie bătălii pe care le pornești pentru că nu mai ai încotro. Și dacă oamenii aceia au fost arși, datoria noastră este să ducem această bătălie până când victoria nu va fi a noastră, că nu suntem noi împotriva lor, suntem noi pentru libertățile noastre și nu vorbim de un batalion care se luptă metaforic pentru privilegiile sale. Nu vorbim de 10-15-20 de mii de români care vor să intre în Parlament.

Eu îi cunosc pe o parte dintre cei care au ieșit pe străzile din București și știu foarte bine că ei nu-și doresc altceva decât să fie lăsați să-și ducă viețile în libertate, în demnitate și în legalitate. Nu suntem genul de oameni care să spună „Ridicați-vă voi, să stăm noi!”. Nu a fost acest gen de revendicare.

Dacă ați observat, printre pancartele din Piață se vorbea „Parlament cu mai puțini membri”. Asta înseamnă indiscutabil că oamenii din această țară nu merg pe principiul hai să mărim Parlamentul, că poate prindem și noi loc. Dacă a avut generalul Oprea coloană oficială, dați-ne și nouă coloană oficială! Nu! Ei merg, dimpotrivă, pe ideea că un parlament mai suplu va fi un parlament mai eficient și că o conștiință civică nu este învățată. Nu ești învățat de președinte cum să fii cetățean! Te înveți singur cum să fii cetățean și-l înveți eventual pe președinte cum să fie cetățean!

A trecut vremea în care politicienii ne învățau pe noi! Cred că este momentul să mai învețe și politicienii de la cei care-i aleg”, a încheiat politologul Ioan Stanomir, profesor de drept constituțional.

(Urmăriți comentariul integral al profesorului Ioan Stanomir în materialul video de mai sus)

Citiți și:

C.T.Popescu: Ultimatumul lui Klaus Iohannis ori e prostie, ori e diversiune. Dacă vrea contact cu strada, să meargă la Universitate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri