Profit din secetă. „Știu că schimbăm cursul apei, dar...”

Data publicării:
borcea furt nisip

În apropiere de Feteşti o insulă formată în urmă cu mai bine de 30 de ani s-a unit cu ţărmul, din cauza nivelului scăzut al Dunării. Localnicii au descoperit că pot face o mică afacere cu nisipul de Dunăre.

Cameramanul Digi24 a filmat mai mulţi bărbaţi în timp ce încarcau nisip într-o remorcă şi într-o căruţă, direct de pe insula formată pe Dunăre.

„Ştiţi că nu e voie să luaţi nisip de acolo?”

Întrebarea reporterului rămâne fără răspuns, în timp ce pe lângă el trece camionul cu nisip, iar în remorcă, deasupra, un bărbat fumează flegmatic.

Legea le interzice oamenilor să ia nisip de pe cursurile de apă aflate pe domeniul public. Acest localnic ştie că încalcă legea, dar nu-i pasă. A încărcat 1 tonă şi jumătate de nisip în căruţă, adică marfă de peste 120 de lei.

Tencuim şi noi ce avem acolo. Un grajd, o cameră. Știu că nu e voie, că schimbăm cursul apei, dar... Nu e ban, nu e servici, vă daţi seama”, explică localnicul.

Şi nu e singurul. Mulți alții pleacă de la malul Dunării cu camioanele pline.

Reporter: Am auzit că vin şi camioane mari aici să ia.

Interlocutor: Da! Ăstea, seara, are un d-ăla de încarcă. Aşteaptă aici şi vine şi maşini de la ei de acolo şi ia astea de aici.

Reporter: Şi îi controlează cineva?

Interlocutor: Nu!

În Feteşti, negoţul cu nisip de Dunăre înfloreşte. Un metru cub se vinde cu 100 de lei. Nimeni nu recunoaşte, însă, că l-a luat gratis din Dunăre.

CAMERA ASCUNSĂ, DISCUȚIE CU PROPRIETARUL UNUI DEPOZIT DE NISIP:

- Vrem să ştim care e provenienţa nisipului.

- Nisipul îl aduc de la Bucureşti.

- De la Bucureşti?

- Bineînţeles.

- Noi am avut informaţii cum că nisipul este luat de aici, de pe insulă.

- Nu. Nu e adevărat.

Costică Zaharia, viceprimarul comunei Borcea, pare dezarmat: Îmi pare rău că mă adresez celor de la Feteşti să... mai puţin... (dă din mână imitând excavatorul).

Conducerea Administraţiei Bazinale de Ape, instituţie în administrarea căreia se află insula apărută pe Dunăre, spune că a aflat abia acum de această situaţie şi promite că va lua măsuri. Cei prinşi că iau nisip pot plăti amenzi între 20 de mii şi 80 de mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri