Prognoză meteo | Cum va fi vremea până la sfârșitul lunii

Data publicării:
primavara flori soare - meteo.ro

 

În Banat, în primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologic specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15 - 17 grade. Începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22 - 24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creștere, până la 10 - 12 grade, în perioada 21 - 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni și spre sfârșitul celei de-a doua, scrie Agerpres.

În Crișana, în perioada 16-18 mai, vremea va fi răcoroasă, valorile medii ale temperaturilor maxime fiind de 14-17 grade, iar ale celor minime de 5-7 grade. Din data de 19 mai și până spre sfârșitul intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi în creștere ușoară și treptată și vor ajunge să caracterizeze un regim termic în general normal, astfel că valorile medii diurne se vor situa între 20 și 23 de grade, iar cele minime între 8 și 10 grade. Vor fi averse pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.

În Transilvania, la începutul intervalului, vremea va fi mai rece decât în mod normal, cu o medie regională a maximelor termice de 13 - 17 grade, iar a minimelor nocturne de la două până la 6 grade. Din data de 20 mai și până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creștere, apropiindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20 - 22 de grade și a celor minime de 5 - 9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început și din nou în cea de-a doua săptămână.

În Maramureș, în prima săptămână de prognoză și până spre jumătate acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori medii diurne și nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13 - 15 grade, iar a celor minime de 3 - 7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât și nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20 - 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19 - 22 de grade, iar cele minime de 7 - 10 grade. Temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse în general slabe cantitativ.

În Moldova, până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade și vor fi în medie de 13 - 18 de grade, apoi vor crește treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20 - 22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6 - 8 grade în prima jumătate a primei săptămâni, apoi acestea vor crește, iar din 23 mai până spre sfârșitul lunii se vor înregistra, în medie, 10 - 12 grade. Probabilitatea de apariție a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile și în a doua săptămână de prognoză.

În Dobrogea, în primele patru zile ale intervalului de prognoză, vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi valorile termice să marcheze o creștere ușoară și treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână, regimul termic nu va mai suferi variații semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 și 22 de grade, iar ale celor minime între 9 și 13 grade. Aversele se vor semnala local și cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului și după data de 24 mai.

În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade și de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 - 22 mai, valorile termice vor crește ușor și treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua și 11 - 12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menține relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei. Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra și cantități de apă mai importante, dar și în intervalul 24 - 29 mai.

În Oltenia, în primele trei zile, atât temperaturile diurne, cât și cele nocturne, vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16 - 18 grade și de aproximativ 6 grade a celor minime. Ulterior, temperatura aerului va crește ușor și treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14 grade și minime de 11 grade, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variații semnificative. Probabilitatea de apariție a averselor va fi mai mare la începutul și sfârșitul intervalului de referință. În rest, acestea vor fi sporadice și slabe cantitativ.

La munte, primele patru zile ale intervalului, vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime și în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire ușoară și treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei și va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade și minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare. Local și temporar se vor înregistra cantități de apă mai importante.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri