Programul „Primul tractor”

Data publicării:
tractor

O combină costă cel puţin 40 de mii de euro, iar un tractor performat poate să ajungă la 80 de mii de euro. Bani pentru care, în prezent, fermierii români sunt nevoiţi fie să se împrumute la bancă, fie să acceseze fonduri europene. Programul Primul Tractor i-ar putea ajuta pe mulţi: statul are de gând să asigure jumătate din preţul de achiziţie.

Noi ce am cumpărat a fost cu 50 la sută, a fost foarte greu, băncile greu au dat banii, dobânzile sunt foarte mari”, spune Bogdan Tirpe, administratorul unei firme din Oradea.

Bogdan Tirpe aşteaptă să vadă care vor fi exact costurile. Firma sa este un caz fericit, trei sferturi din cei 600 de mii de euro, pe care i-a cheltuit până acum pe utilaje au venit din fonduri europene. Nu oricine va putea intra, însă, în programul propus de stat - autorităţile pun şi condiţii.

Propunerea prevede finanțare suplimentară de la buget. Doamna Dragu a propus ca pentru a încuraja asociațiile să venim cu o schemă de tipul Primul Tractor pentru utilaje mari, scumpe pe care nu li le pot permite individual, dar în asociații da”, a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii.

În România, sunt 193.000 de tractoare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Deşi numărul lor a crescut cu 20 de mii în ultimii nouă ani, mai bine de jumătate au durata de viaţă depăşită.

Programul Ministerului Agriculturii ar trebui să crească productivitatea agriculturii româneşti. Fermierii obţin o recoltă cam de trei ori mai mică faţă de media europeană. La noi, un tractor lucrează 52 de hectare, faţă de zece în Germania.

Condiţiile programului vor fi stabilite în următoarea săptămână, în urma discuţiilor cu Ministerul Finanţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri