Proiect. GPS pentru toate avioanele din România

Data publicării:
gps

Autorităţile vor o lege care să oblige proprietarii avioanelor uşoare să aibă la bord aparatură de detectare prin satelit.

Legislaţia actuală nu prevede obligativitatea ca prprietarul unuia stfel de aparat de zbor să aibă instalată aparatură de detectare. Este şi motivul pentru care reprezentanţuii Autorităţii Aeronauitice ar dori schimbarea legii.

Cristina Pavel, inspector aeronautic: „Avem cerințe pentru aeronavele care desfășoară activități publice, pasageri și marfă, pentru aeronavele care desfășoară activități deasupra zonelor ostile”.

Legea actuală spune că orice avion care zboară la vedere, sub 3000 de metri altitudine, nu trebuie să aibă aparate de localizare. Aşa se face că planorul dispărut în masivul Postăvarul a fost găsit după câteva luni. Dacă ar fi avut acest dispozitiv, aparatul de zbor putea fi detectat în doar câteva minute.

Mihai Voicu, inspector aeronautic: „O dată activat acest emițător indiferent prin ce metodă, manual sau automat, acesta emite un semnal recepționat de satelit. Acest sistem de sateliți procesează datele, le transmite unor stații de la sol aflate în diferite țări”.

Costul unui emiţător poate ajunge la 1.700 de euro. Acum, doar 256 de transmiţătoare sunt instalate pe avioanele înregistrate la Autoritatea Aeronautică, deşi sunt mii de aparate de zbor uşoare care se ridică în aer.

În urma recentelor tragedii aviatice, fostul ministru al apărării, Mircea Duşa, vrea să depună un proiect de lege în acest sens.

Dacă proiectul devine lege, spaţiul aerian al ţării ar fi mult mai bine controlat şi ar creşte siguranţa zbporului, spun specialiştii.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri