PROIECT. Programul Prima Mașină: Ce se întâmplă în caz de daună totală

Data publicării:
accident masina zob

În primul trimestru al acestui an a fost înregistrat primul caz de daună totală asupra unui autoturism achiziţionat în cadrul programului Prima Mașină, pentru care nu a fost solicitată executarea garanţiei de stat.

Banca şi posesorul maşinii au solicitat Ministerului Finanţelor acordul pentru a utiliza suma din despăgubirea primită de la compania de asigurare pentru a stinge creditul, potrivit News.ro.

Finanţele nu şi-au putut da acordul, întrucât normele de aplicare aprobate în anul 2014 nu prevăd o astfel de posibilitate.

Acum, printr-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea normelor se reglementează această situaţie.

Dacă banca cere executarea garanţiei de stat, de 50% din valoarea creditului, după ce Finanţele plătesc finanţatorului suma rezultată, compania de asigurări va achita despăgubirea atât băncii, cât şi statului, prin Ministerul Finanţelor, proporţional cu procentul de garantare aplicat la soldul creditului, după ce le-a trimis înştiinţări.

În cazul în care banca nu a solicitat executarea garanţiei, iar asigurătorul a achitat despăgubirea instituţiei de credit şi suma acoperă integral soldul creditului, ministerul îşi dă acordul ca banca să primeasă despăgubirea integral, cu condiţia să folosească suma respectivă pentru stingerea împrumutului şi să nu mai solicite executarea garanţiei.

Dacă totuşi banca a depus cererea de plată la Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), fiind în curs de soluţionare, ministerul îşi poate da acordul dacă banca retrage cererea de plată şi acoperă suma restantă a creditului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri