Proiectul agenției pentru valorificarea bunurilor sechestrate, aprobat de guvern

Data publicării:
guvern sediu-1

Agenţia va facilita urmărirea şi identificarea bunurilor provenite din săvârşirea de infracţiuni şi a altor bunuri având legătură cu infracţiunile şi care ar putea face obiectul unei dispoziţii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciară competentă în cursul unor proceduri penale, va administra, în unele cazuri, bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal va valorifica bunurile mobile sechestrate în cadrul procesului penal, va gestiona sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.

De asemenea, noua agenţie va gestiona şi ţine evidenţa sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum şi a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori părţii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi, relatează Mediafax.

În vederea unei evidenţe complete a tuturor sumelor de bani administrate de Agenţie, pe numele acesteia se va deschide un cont unic în lei la Trezoreria statului. În ce priveşte sumele de bani în valută sechestrate sau ridicate, se instituie un sistem de conturi unice în valută la o bancă ce va fi selectată cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice.

Agenţia va ţine evidenţa imobilelor pentru care s-a solicitat notarea ipotecară şi a hotărârilor prin care s-a luat măsura de siguranţă a confiscării speciale sau a confiscării extinse dispuse de instanţele române, precum şi a celor comunicate autorităţilor române de către instanţe străine.

Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Sechestrate va fi condusă de un director general, numit de către ministrul Justiţiei, şi va avea 35 de angajaţi.

La începutul şedinței de Guvern de miercuri, ministrul Justiţiei afirma că actul normativ pentru înfiinţarea Agenţiei de Recuperare a Prejudiciilor ar putea fi aprobat săptămâna viitoare.

După lupte seculare, Ministerul Justiţiei a venit în sfârşit cu proiectul de lege privind Agenţia de Recuperare a Prejudiciilor din dosarele penale”, a constatat, la începutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta, care s-a interesat când poate fi trimisă legea spre dezbatere Legislativului.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că săptămâna viitoare, după consultarea ministerelor cu atribuţii în domeniu, proiectul de lege va fi finalizat.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat recent că Agenţia pentru Recuperarea Prejudiciilor va începe să funcţioneze de la 1 iulie, după ce proiectul va fi aprobat în Guvern şi trecut prin Parlament.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri