Promisiunile chinezeşti continuă, deşi niciun proiect semnat până acum nu a fost demarat

Data publicării:
ponta china


La Palatul Victoria au fost sporite măsurile de securitate, pregătite sălile, iar jurnaliştii acreditaţi ţinuţi în ţarc, să nu intre în spaţiul personal al oficialităţilor. Vicepremierul Chinei Zhang Gaoli s-a întâlnit cu omologii Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea. După o oră şi jumătate, s-au desprins noi promisiuni. 

Studiem posibilitatea ca plante medicinale din China care pot fi aclimatizate în România să înceapă sa fie cultivate. Dacă realizăm proiectul, vedem dacă ginsengul se adaptează”, a spus vicepriemierul Liviu Dragnea. 

Vicepremierul Liviu Dragnea a fost în primăvară în China. Iar premierul Victor Ponta a făcut şi el două vizite oficiale - una în 2013, alta în urmă cu o lună. I-a curtat pe chinezi pentru proiecte româneşti majore. 

Cel mai important obiectiv pentru România şi pentru Europa şi cred că şi pentru China, în egală măsură, este asigurarea independenţei energetice, a capacităţii de a avea energie suficientă şi la preţuri competitive”, a spus Victor Ponta, premierul României. 

Chinezii par interesaţi de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. O investiţie evaluată la patru miliarde de euro pentru care România nu are bani. „Pe 23 septembrie, o companie a depus o oferta angajantă pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Orizontul de timp este ca până la sfârşitul anului, negocierile să se finalizeze şi să semneze memorandumul comun”, a adăugat Liviu Dragnea. 

Dar, până acum, sunt doar intenţii, niciun contrat semnat. Tot la nivel de promisiuni au rămas şi investiţiile în autostrăzi, dar şi trenul de mare viteză între Bucureşti şi Iaşi. 

Nici măcar exportul primelor 6.000 de vite bălţate româneşti nu s-a concretizat. „Vrem să cumpărăm holstein, bălţata românească, cu dublă întrebuinţare, atât pentru producţia de lapte, cât şi pentru carne”, a declarat Liu Dong, co-proprietarul unei ferme de bovine. 

China nu se află nici măcar între primii 30 de investitori în economia românească. Dar, dacă proiectele pentru care s-au semnat memorandumuri de investiţii de 8,5 miliarde de euro se vor realiza, ţara asiatică ar putea ajunge pe locul trei în top.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri