Propunere. Bisericile fortificate să fie preluate de BOR. Răspunsul unui arhiepiscop ortodox

Data publicării:
56c9f85c682ccfd136d8114f 1

După ce în luna februarie turnul bisericii fortificate Rotbav, construită în secolul XIII, s-a prăbușit cu tot cu orologiu, situația celor aproximativ 150 de biserici fortificate din Transilvania, majoritatea neconsolidate, a început să preocupe.

Atât timp cât evanghelicii au o problemă în a întreține aceste lăcașuri, iar ortodocșii au o problema cu lipsa bisericilor, rezolvarea poate fi comună, a declarat recent, într-un interviu acordat publicației sibiene Turnul Sfatului, disponibil aici, episcopul Bisericii Evanghelice Reinhart Guib.

”Relațiile dintre bisericile evanghelice și cele ortodoxe sunt de prietenie și respect. Colaborăm la acțiuni ecumenice spirituale locale, dar și prin consiliul consultativ al cultelor pe teme relevante societății sau prin Asociația Ecumenică ADIROM la programe sociale și de incluziune, îndeosebi a refugiaților în diferitele centre”, spune prelatul.

”Pe lângă acestea, fiecare Biserică are problemele ei – noi cu întreținerea, Biserica Ortodoxă cu construirea de noi lăcașe. Din păcate, bisericile fortificate sunt greu de întreținut chiar și de biserici cu enoriași numeroși precum cea ortodoxă. Dacă ar fi altfel cu plăcere le-am preda mai multe biserici. O conlucrare mai strânsă desigur este posibilă în special în lucrarea ecumenică, unde Biserica Ortodoxă s-a retras vizibil în ultimii ani, dar și la teme de anvergură pentru toate bisericile”, continuă Guib.

Invitat într-o emisiune Turnul Sfatului TV, ÎPS Laurențiu Streza, arhiepiscop ortodox de Sibiu, s-a arătat încântat de declarația episcopului Bisericii Evanghelice. ”Ne îngrijim noi de ele. Dacă episcopul a făcut această promisiune, noi ieșim în întâmpinare și o primim cu bucurie. Ne vom îngriji de locașul cedat nouă ca de un lăcaș sfânt. Ne vom îngriji să nu ajungă în paragină și să fie viu, pentru că așa cum icoana are o valoare în muzeu și o biserică are o valoare când e deschisă”, a declarat mitropolitul Ardealului.

Bisericile fortificate transilvane sunt specifice satelor săsești și secuiești situate în sud-estul Transilvaniei. Odinioară în număr de circa 300, bisericile fortificate au jucat atât un rol religios cât și un rol militar pentru mai mult de cinci secole. În număr de aproximativ 150 de edificii la începutul secolului XXI, bisericile fortificate transilvane formeaza unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri