Protest în Piața Victoriei față de propunerile făcute de ministrul Justiției

Data actualizării: Data publicării:
170823_PROTEST_MODIFICARE_JUSTITIE_01_INQUAM_Photos_Alexandru_Busca

Câteva sute de oameni au protestat miercuri seară față de modificările propuse de ministrul Tudorel Toader la legile Justiției. Manifestația a fost inițiată pe Facebook de Mișcarea civică "Inițiativa România".

 

170823_PROTEST_MODIFICARE_JUSTITIE_01_INQUAM_Photos_Alexandru_Busca
170823_PROTEST_MODIFICARE_JUSTITIE_01_INQUAM_Photos_Alexandru_Busca

Foto: InquamPhotos/Alexandru Bușcă

Actualizare 23:00. Manifestația s-a încheiat. Potrivit estimărilor persoanelor de la fața locului, la protest au participat circa 500 de oameni.

Actualizare 21:00. Circulația a fost blocată în Piața victoriei. Câteva sute de oameni au cântat „Deșteaptă-te, române!” și strigă scandări precum „PSD - ciuma roșie!”.


"Vino în Piață! Justiția e în pericol!" - sub acest slogan a fost organizat protestul din această seară în fața Guvernului. Câteva zeci de persoane au ajuns deja în Piața Victoriei.

„Guvernarea PSD a poruncit, Tudorel Toader s-a executat! După marțea neagră, propunerile de masacrare ale legilor Justiției prezentate astăzi de ministrul Justiției sunt punctul culminant al luptei împotriva DNA și justiției independente. Un om care spune răspicat "REZIST!" face mai mult pentru viitorul țării decât un guvern și o majoritate parlamentară cu apucături mafiote. Iar împreună putem să decidem noi viitorul. Vino în Piața Victoriei în această seară. Vom fi 2, vom fi 10, vom fi 100 sau poate câteva mii. Oricare dintre variante e mai bună decât să tăcem. Lupta anticorupție riscă să devină istorie fără implicarea noastră” este mesajul publicat pe pagina de Facebook a evenimentului creat de Inițiativa România.

După anunțul privind modificările la legile Justiției, președintele Klaus Iohannis a reacţionat, afirmând că ele reprezintă „un atac asupra statului de drept” şi asupra luptei anticorupţie, iar dacă vor fi adoptate ele vor anula eforturile României din ultimii 10 ani.

Ulterior, ministrul Justiției a fost chemat de urgență la Guvern pentru discuții cu premierul Mihai Tudose. Până în acest moment, premierul Tudose nu a avut o poziţie publică faţă de aceste propuneri.

Citiți și Lazăr: Sistemul judiciar va fi bulversat

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi.

De asemenea, el a propus ca Inspecția judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

Citiți și PNL și USR pregătesc o moțiune simplă împotriva lui Tudorel Toader

O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.

Ministerul Public susţine că nu a fost consultat în prealabil cu propunerile de modificări aduse de ministrul Justiţiei Tudorel Toader legilor justiţiei şi trage un semnal de alarmă, susţinând că aceste schimbări vor bulversa sistemul judiciar. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă într-un comunicat că, până în prezent, nu a primit propunerile privind modificarea legilor justiţiei formulate de Ministerul Justiţiei.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri