Protest la ROMATSA: grevă în transporturile aeriene

Data publicării:
Avioane - Mfax

Foto: Mediafax

În acest interval, controlorii vor asigura doar 30% din traficul aerian care tranzitează spaţiul aerian al României. ROMATSA nu mai a ajuns în prag de greva de la începutul anilor 1990.

În luna martie, 200 de controlori de zbor au protestat, în faţa ROMATSA, purtând banderole albe. Ei au contestat planul de restructurare a companiei.

Decizia de a intra în grevă de avertisment vine în urma unor luni în care s-au negociat contractele colective de muncă ale controlorilor. Aceștia și conducerea companiei nu au ajuns însă la niciun rezultat. Mai mult, sindicaliștii se plâng că organigrama instituției nu respectă toate prevederile legale și că îngreunează și încarcă numărul de posturi din regia autonomă de stat.

Aproximativ 2.500 – 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României. Pe durata grevei, va fi asigurat tranzitul pentru o treime dintre zboruri, ca și pentru aeronavele poliției, SMURD sau alte urgențe.

Ce spun sindicaliștii

Ultima dată când s-a pus problema unei greve a fost la începutul anilor 90. Noi am ajuns în această situaţie în urma a două luni şi ceva de negocieri, în urma negocierii unui contract colectiv de muncă. Noi de la 1 iunie 2015 am rămas fără contract colectiv de muncă, a urmat pornirea acestui conflict colectiv de muncă, pe partea legată de protecţia salariaţilor, a protecţiei traficului aerian, mai puţin pe partea economică, dar în mare măsură pe partea legată de legalitate”, a spus Gabriel Tudorache, lider de sindicat ROMATSA.

A urmat o conciliere, pe 14 revendicări ale noastre. Niciuna nu a fost rezolvată la acea conciliere. În urma strângerii semnăturilor necesare suntem în situația să o anunţăm pentru miercurea viitoare, noi de asta am anunţat-o cu atâta timp înainte, pentru a putea să dăm o şansă rezolvării problemei. Noi cerem ajutorul tuturor instituţiilor, noi suntem deschişi în continuare negocierilor”, a adăugat el.

Suntem ameninţaţi tot timpul, şantajaţi. Domnul director, ieri, într-o întâlnire internaţională a venit şi a spus că răspunsul dumnealui la această grevă posibilă de avertisment de două ore este desfiinţarea ROMATSA”, a mai spus liderul de sindicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri