Protest la Târgu Secuiesc față de arestarea suspectului de terorism

Data publicării:
mit3

ACTUALIZARE 23:00  Peste 800 de oameni au mărşăluit pe străzile oraşului, prin faţa sediului Poliţiei, al Primăriei şi al Judecătoriei. Ei spun că autorităţile române au comis o nedreptate şi consideră că probele care l-ar incrima pe Beke Istvan sunt insuficiente şi irelevante.

„Isty, înapoi, acasă, Isty înapoi!”, au scandat manifestanții.

Oamenii au început să se adune în jurul orei 16:00 în parcul din centrul oraşului Târgu Secuiesc. Au pornit apoi în marş şi au scandat în faţa principalelor instituţii din oraş. „Vrem adevărul, vrem adevărul!”, au strigat ei.

Protestatarii au pus mână de la mână şi au strâns bani pentru cheltuielile de judecată ale lui Beke Istvan.

Probe deloc nu sunt. Cu scopul cu care au venit nu s-a găsit nimic. Ce a fost asta e problema tuturor aici, defăimarea. Ei au venit că a fabricat bombă. Din ce? S-a spus că au găsit câteva petarde. E foarte interesant! Cu petarde se poate face bombă?”, spune Beke Ernő, tatăl lui Beke Istvan Attila.

Susţinătorii Beke Istvan consideră că probele aduse de procurori sunt insuficiente şi irelevante, iar măsurile luate faţă de acesta, abuzive.

- Îl cunoaşteţi?

- Da, personal. Şi la noi au fost percheziţii, şi la mine, şi la domnul şi nu au găsit nimic, că nu au avut ce să găsească!

După ce au fost în pelerinaj la principalele instituţii din oraş, oamenii s-au întors în faţa Primăriei, unde au rostit rugăciuni în limba maghiară şi au intonat imnul Ungariei.

Beke Istvan a fost reţinut chiar de Ziua Naţională a României şi audiat la sediul central al DIICOT din Bucureşti. Magistraţii Curţii de Apel au admis propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.


În jur de o sută de oameni s-au strâns în centrul oraşului Târgu Secuiesc, din Covasna. Oamenii manifestează, în mod paşnic, împotriva arestării lui Beke Istvan Attila, tânărul acuzat că ar fi vrut să detoneze un dispozitiv explozibil improvizat chiar la festivităţile de Ziua Naţională.

Oamenii au venit să manifesteze în mod pașnic în centrul orașului. Aceștia s-au strâns la început în fața primăriei, dar sunt nemulțumiți pentru că primarul municipiului nu îi susține în demersurile pe care le-au făcut în ultimele trei zile de la reținerea și arestarea lui Beke Istvan.

Manifestanții au venit cu steaguri ale Ținutului secuiesc, cu bannere, scandează și cer dreptate pentru Beke Istvan. Ei sunt de părere că tânărului i s-a făcut o nedreptate și că perchezițiile făcute la domiciliul său nu au avut nicio justificare.

De asemenea sunt nemulțumiți că la audieri nu a beneficiat de translator. Oamenii acuză și presa că dezinformează și că prezintă subiectul într-o lumină negativă. 

Citiți și:

Operațiunea „Pizza”. Un atac cu bombă plănuit din octombrie

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri