Protestul minerilor din Valea Jiului continuă

Data publicării:
mineri romania GettyImages-72765277


Actualizare 15:05

Primii care au declanșat protestul în subteran au fost ortacii de la exploatarea Lonea. Încă de luni dimineață aceștia au refuzat să mai iasă din galerii. În total, la Lonea sunt blocați în mină 200 de oameni. Lor li s-au alăturat cei de la mina Vulcan, în jur de 320 de persoane din 3 schimburi.

Andrada Velciov, reporter Digi24: „Exploatarea minieră Vulcan este a doua unitate din Valea Jiului în care activitatea este întreruptă. Pe lângă ortacii aflați în subteran, protestul este susținut și de personalul TESA, aflat la suprafață.”

Ortacii au primit în subteran pachete cu mâncare și apă. Salvatorii minieri le monitorizează starea de sănătate, iar la intrările în mine sunt echipaje de ambulanță pregătite să intervină în cazul unor probleme. De altfel, mai mulți ortaci au fost nevoiţi să renunțe la protest din cauza problemelor de sănătate.

Ovidiu Biriș, salvator minier: „Intr-o stare...unii bună, unii...depinde, și oboseala, îs din schimbul patru, nemâncați unii, acum li s-au adus mâncare, suplimente.”

Daniel Calimandriuc, lider sindicatul Muntele Vulcan: „Dimineață la ora 7 erau în jur de 245 de ortaci blocați în subteran. Acțiunea lor a plecat ca o solidarizare cu colegii lor de la Lonea.”

Exploatarea Minieră Lonea face parte, alături de Livezeni, Lupeni și Vulcan, precum și de termocentralele Paroșeni și Mintia, din Complexul Energetic Hunedoara. Aflat în insolvență, complexul are acum în jur de 6500 de angajați.   


Ortacii se plâng și de condițiile de muncă din subteran și de lipsa echipamentelor de care au nevoie pentru a extrage cărbune. Unii dintre mineri au fost scoși din mina din cauza problemelor de sănătate. Ortacii au reclamat dureri de cap și stări de amețeală.

La poarta exploatării miniere a fost trimis încă de aseară un echipaj SMURD pregătit să ofere ajutor medical.

Protestul de la Lonea a început ieri dimineața, odată cu ortacii din schimbul unu care au refuzat să mai iasă din subteran. Pe rând s-au alaturat si ortacii din celelalte 3 schimburi.

Personalul TESA, aflat la suprafață, a înterupt de asemenea lucrul. Situația în care se află complexul energetic Hunedoara a fost principalul motiv al protestului.

CEH este în insolvență încă de la începutul anului, iar minerii se tem că va intra în faliment, iar minele se vor închide.

Din complexul energetic fac parte exploatările miniere Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan, dar și termocentralele Mintia și Paroșeni. În total, complexul are în jur de 6.500 de angajați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri