Radu Gologan: „Solomon Marcus a fost un sfânt al minții”

Data publicării:
solomon marcus agerpres 7484735

Fostul președinte al Academiei Române a declarat că în ultima perioadă ceea ce îl necăjea pe profesorul Solomon Marcus era că nu putea lucra.

Este o veste tristă și o mare pierdere pentru Academia Română pentru că profesorul și academicianul Solomon Marcus a fost până în ultima clipă foarte activ în Academie, în Adunările Generale și alte activități ale Academiei era mereu prezent. Avea întotdeauna un cuvânt de spus și cuvântul lui era ascultat și respectat. Știu că era bolnav în ultimele ile. Am aflat că se plângea că nu poate lucra, asta îl supăra cel mai mult. Putea citi, dar nu putea lucra și era necăjit din cauza asta. Până nu demult, în ultimele două săptămâni era pe picioare, ținea conferințe, și era invitat în diverse locuri din țară la școli unde își exprima poziția față de învățământ. Avea o experiență bogată pe care o împărtășea și altora”, a spus Ionel Haiduc.

De asemenea, Ionel Haiduc a precizat că academicianul Solomon Marcus era discret cu problemele de sănătate de care suferea.

Era foarte vioi. Prefera să meargă pe jos. Nu se bănuia. Dacă era ceva se păstrea secretul. A fost mai mult o izbucnire în ultimul moment. Știrea că profesorul Marcus este bolnav ne-a cam suprins pe toți”, a spus fostul șef al Academiei Române.

Președintele Societății de Științe Matematice, Radu Gologan, a precizat că Solomon Marcus a reprezentat un „fir călăuzitor”.

„O veste tristă, care ne afectează spiritual. Profesorul Marcus pentru mulți dintre noi a fost un sfânt al minţii. Academicianul Marcus a fost un spirit activ în viața socială, un spirit critic și foarte virulent când întâlnea nereguli sau o gândire greşită. Inclusiv pentru noi a reprezentat un fir călăuzitor. Mereu ne raportam la gândirea sa, la felul său de a fi, la spiritul său foarte critic și foarte virulent în situații în care găsea nedreptate sau judecata strâmbă”, a spus Radu Gologan.

Radu Gologan a declarat că academicianul Solomon Marcus va rămâne în mințile matematicienilor și oamenilor școlii.

„Sufăr mult. Îmi va lipsi profesorul Marcus, care mi-a fost și un prieten apropiat. În lungile drumuri cu mașina spre conferințe, am avut parte de lecții excepționale de viaţă, de matematică, cultură, istorie. L-am admirat în permanență pentru puterea de muncă. Îl întrebam: când puteți scrie atât, când aveți timp? Spunea: Să știi că nu scriu ușor, le fac cu foarte mare grijă. Mă și odihnesc. Un om cu o astfel de putere de muncă greu se va mai naște pe acest Pământ. Cred că lucrurile pe care adesea le-a spus vor rămâne în mințile și în activitatea oamenilor școlii, matematicienilor din școli”, a spus coordonatorul lotului olimpic de matematică.

Matematicianul Solomon Marcus s-a născut la Bacău, la 1 martie 1925.

A absolvit Facultatea de Matematică din București. Are cercetări în analiza matematică, lingvistica matematică, informatica teoretică, poetica matematică, semiotică, istoria și filosofia științei. Autor a numeroase studii interdisciplinare, de cărți ce privesc utilizarea matematicii în lingvistică, în analiza teatrală, în științele naturale și sociale.

A publicat peste 50 de volume în România, care au fost traduse în mai multe limbi de circulație internațională, precum și aproximativ 400 de articole în reviste științifice sau de specialitate. Este recunoscut ca unul dintre inițiatorii lingvisticii matematice și poeticii matematice.

A fost membru corespondent (din 21 aprilie 1993) și membru titular (din 21 decembrie 2001) al Academiei Române.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri