Răniți din Colectiv, uciși de infecții din spital

Data publicării:
Colectiv Bucuresti Octav Ganea 011

ACTUALIZARE 13.12. Într-o discuție cu jurnaliști, astăzi, în fața Spitalului de Arsuri, Adrian Stănculea a spus că trei dintre răniţii în incendiul din Colectiv care au fost internaţi la Spitalul de Arsuri au murit din cauza infecţiilor intraspitaliceşti. Soluţia ca aceste cazuri să nu se mai repete ar fi o clădire nouă pentru spital, spun doctorii.

Am avut 26 de bolnavi internați în spital, din care au decedat șase iar care au decedat aproape sigur din cauza infecțiilor sunt trei bolnavi”, a spus medicul Adrian Stănculea.

Întrebat dacă oamenii ar fi putut fi salvați, dacă ar fi fost transferați în străinătate, medicul a spus: „Nu, sunt niște supoziții. Au decedat și în străinătate. Posibil da, dar mulți bolnavi au plecat cu culturi sterile de aici, dar e drept că unele din culturile luate înainte de a pleca arată că acolo exista un grad de contaminare”.

Directorul medical al spitalului, Cristian Nițescu, a spus că spitalul are nevoie de o clădire nouă. În opinia medicilor, acest lucru ar reduce infecțiile intraspitaliceşti și ar permite construcția unor saloane sterile, în care să fie plasați bolnavii cu arsuri grave, pe suprafețe mari ale corpului.

Noi nu putem să facem un spital cu 33 de locuri de terapie intensivă de mari arşi pe care să-l ții gândindu-te că va veni un accident colectiv”, a mai spus medicul.


„Nu e nimic de ascuns, nu e niciun secret, doar că trebuie făcute civilizat chestia asta, nu e o noutate, bolnavii au murit din cauza infecţiilor de mult timp în spital. Sunt infecţii pe care le declarăm lunar, eu declar lunar infecţiile nozocomiale de pe secţie. Nu înţeleg unde e secretul. Patologia lor îi predispune la infecţii. Unii au murit şi din cauza infecţiei, alţii şi din cauza patologiei”, a spus medicul Adrian Stănculea.

Reacția medicului vine după dezvăluirile publicate de jurnalistul Cătălin Tolontan. Mai mulți medici de la Spitalul de Arsuri au spus că unii dintre răniți au murit din cauza infecțiilor intraspitaliceşti, deoarece în spitalele românești nu există camere sterilizate în care fiecare pacient să fie tratat corespunzător. Singura unitate specială de arși care ar îndeplini aceste condiții, cea de la spitalul Floreasca, a fost inaugurată anul acesta, dar nu a fost deschisă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri