Raport: Deschiderea dosarului Gigină a fost urmată de controale excesive

Data publicării:
accident politist motocicleta 2

Au apărut concluziile controlului dispus de Dacian Cioloş la Inspectoratul General al Poliţiei Române, după ce ofiţerii Serviciului Omoruri din Poliţia Capitalei s-au plâns că sunt ţinta unor controale fără precedent. Ofiţerii i-au sesizat premierului că aceste controale au început după deschiderea dosarului penal pe numele fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea, pentru folosirea abuzivă a coloanei oficiale în seara în care poliţistul Bogdan Gigină a murit.

Corpul de Control al premierului susţine în raport că nu poate fi vorba de abuzuri. Ar fi, mai degrabă, lacune în procedurile Poliţiei, speculate de cei care le aplică în defavoarea celor controlaţi.

Georgian Drăgan: „Controlul efectuat nu a vizat niciun dosar penal. Verificările desfăşurate pe linia protecţiei informaţiilor clasificate şi protecţiei datelor cu caracter personal efectuându-se în aceeaşi perioadă atât la Poliţia Capitalei, cât şi la inspectoratele de Poliţie judeţele Ilfov şi Argeş.”

Inspectoratul General al Poliţiei a demarat un controlul la Serviciul Omoruri când aici erau deja în desfăşurare altele două verificări dispuse de şeful Poliţiei Capitalei.

Radu Gavriş: „Peste unul dintre aceste controale a venit şi un control inopinant desfăşurat de către Direcţia Control Intern din IGPR, care a vizat exact acelaşi lucru - protecţia datelor clasificate şi al celor cu caracter personal.”

Un control organizat neobişnuit de repede, în 4 ore, susţin inspectorii Corpului de Control al premierului.

Emiterea de către IGPR a dispoziţiei zilnice, întocmirea planului de control tematic, aprobarea planului de control de către inspectorul general şi semnarea acestuia de către alţi cinci şefi din IGPR, anunţarea, mobilizarea şi instruirea membrilor comisiei de control, întocmirea procesului verbal, semnat de toate cele 18 persoane ale comisiei de control, deplasarea şi ajungerea la sediul DGPMB au avut loc într-un timp relativ scurt, respectiv în data de 28.01.2016, în intervalul orar 8.00 – 12.00”, scrie în raport.

Inspectoratul General a trimis o armată de controlori, spun cei de la Omoruri. Confirmă şi Corpul de Control al premierului: „Au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structură cu 44 de persoane, deşi numărul membrilor comisiilor de control din IGPR a fost, în general, de cel mult 4 persoane, existând un singur caz în care numărul a fost de 16 persoane, caz în care structura controlată avea un efectiv de 102 persoane.”

Imediat ce controlul a fost încheiat, IGPR a anunţat că au fost descoperite deficienţe grave pentru care a sesizat Parchetul. Rezultatul a fost contestat, însă la acea dată regulamentul îi permitea celui care a făcut controlul să soluţioneze şi contestaţia.

Radu Gavriş: „Şi contestaţia a fost respinsă de aceeaşi structură.”

Corpul de control al premierului a recomandat modificări în practicile IGPR, deja puse în practică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri