Reacția Guvernului după excluderea României de la Eurovision: Încercarea de considera Guvernul actual responsabil de situația TVR este nepotrivită și nefondată

Data publicării:
tvr 1

Guvernul a mai precizat, într-un comunicat, că TVR este în subordinea Parlamentului care treuie să aleagă conducerea instituției. Mai mult, Executivul spune că a trimis încă din 28 martie soluțiile de modificări legsilative care să permită restructrurarea TVR-ului și gestionarea datoriilor. 

De asemenea, Guvernul a subliniat că deocamdată nu există un cadru legal pentru a plăti măcar parțial datoriile televiziunii. Executivul, prin Ministerul de Finanțe, va informa European Broadcasting Union(EBU) în legătură cu situația în care se ală TVR și despre cadrul legal existent care nu permita plata imediată a datoriilor. 

Redăm comunicatul Guvernului României integral: 

Guvernul României constată cu regret că în spațiul public sunt lansate o serie de acuzații nefondate în legătură cu implicarea sau lipsa de implicare a guvernului în gestionarea situației TVR.

Problema datoriilor pe care televiziunea publică le are este veche, de aproape 10 ani. În toţi acești ani, datoriile către EBU (_European Broadcasting Union) au fost mereu amânate şi neglijate. Situația de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a guvernului, iar încercarea de a considera guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată.

Televiziunea publică este o instituție în subordinea parlamentului, care trebuie să aleagă conducerea acestei instituții. Guvernul așteaptă o decizie în această privință, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce privește TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situației financiare să fie imposibil.

Situația televiziunii publice a fost adusă la cunoștința parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii pe care comisiile de cultură ale parlamentului le-a organizat cu reprezentanții TVR şi ai guvernului, s-a ajuns la concluzia ca guvernul să prezinte soluțiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR şi gestionarea problemei datoriilor. Aceste propuneri au fost trimise la parlament în data de 28.03, aşa încât modificările Legii 41/1994 să poată avea loc în timp util. Aceste modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate. În consecință, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plății parțiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condițiile de concurenta nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii.

Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, va informa EBU în legătură cu situația de drept a TVR şi despre cadrul legal existent, în care reorganizarea operativă care să permită plata datoriilor este imposibil de realizat în perioada imediat următoare.

De aceea, Guvernul României solicită tututor instituțiilor care gestionează soarta televiziunii publice o implicare activă şi responsabilă, pentru a nu perpetua situația dificilă în care se află TVR.

România, exclusă de la Eurovision

România a fost exclusă de la Eurovision, după ce termenul-limită dat Televiziunii Române să plătească o tranșă de 10 milioane de franci elvețieni către European Broadcasting Union a expirat ieri. 

Datoriile televiziunii se ridică la 16,5 milioane de euro, potrivit fostului director interimar al TVR. Site-ul Eurovision.tv vorbește despre 16 milioane de franci elvețieni.

Inițial, termenul-limită pentru plata tranșei de 10 milioane de franci era 20 aprilie. A fost prelungit însă cu o zi, până pe 21 aprilie, dar suma nu a fost plătită.

Este vorba de datorii acumulate din 2008, a spus Irina Radu, fost președinte interimar al TVR. Un comunicat al European Broadcasting Union vorbește însă de datorii care datează din ianuarie 2007.

Pe de altă parte, a spus aceasta, România și-a plătit taxa de participare la concursul Eurovision de anul acesta, a mai spus Irina Radu.

România își pierde, de asemenea, dreptul de a transmite competiții sportive care erau contractate, inclusiv Campionatul European de Fotbal din 2016 și Jocurile Olimpice de la Rio.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri