Reacția lui Dacian Cioloș la donația Ambasadei ruse

Data actualizării: Data publicării:
cumintenia

Premierul Dacian Ciolos a declarat joi că numărul mare de donații din ultima perioadă pentru opera lui Brâncuși "Cumințenia Pământului", mai ales după clipul ambasadei Federației Ruse, arată că oamenii știu să se mobilizeze, să arate verticalitate și respect pentru valorile naționale, informează.

Întrebat cum vede creșterea numărului de donații în campania de strângere de fonduri pentru achiziționarea "Cumințeniei Pământului", mai ales după donatia facuta de Ambasada Rusiei la Bucuresti, Ciolos a replicat: "Oamenii stiu sa se mobilizeze atunci cand inteleg importanta unui mic gest care, alaturi de alte mici gesturi, pot sa demonstreze ca putem avea verticalitate si respect fata de valorile noastre, chiar si prin gesturi mici".

Ambasada Rusiei a făcut în această dimineață încă un gest sfidător. A anunţat că a donat pentru „Cuminţenia Pământului” 19 lei, patru euro şi ceva mărunţiş american, japonez şi sud-coreean. Banii au fost aduşi ruşilor de un român revoltat de precedenta donaţie, o sută de euro, care a încercat să le spună că nu avem nevoie de mila lor.

Astfel, Ambasada Federației Ruse a transmis un comunicat, pe care îl redăm integral:

"Referitor la donația Ambasadei în campania privind subscripția publică națională pentru achiziția operei “Cumințenia Pământului” a sculptorului Constantin Brâncuși

În seara zilei de 27 septembrie 2016 la Ambasada s-a adresat un cetățean român care a transmis în numele propriu o sumă de bani a cărei valoare el însuși nu a putut să precizeze. Potrivit dânsului, el a făcut acest lucru pentru a rambursa Ambasadei o parte din suma donată de către noi în campania privind subscripția publică națională pentru achiziția operei „Cumințenia Pământului” a sculptorului Constantin Brâncuși.

Am numărat banii aduși de către această persoană și s-a dovedit că dânsul a transmis 19,19 lei românești, 4,41 euro, 0,31 dolari SUA, 200 de yeni japonezi și 200 de woni sud-coreeni.

Pornind de la aprecierea pozitivă acordată de MAE al României, în ceea ce privește donația modestă a Ambasadei ruse în recuperarea patrimoniului național român, am luat decizia de a trimite acești bani în fondul menționat. Luând în considerare faptul că au fost multe monede străine de diferită valoare, această procedură, cel mai probabil, va dura mai mult timp.

Suntem recunoscători tuturor cetățenilor români neindeferenți care au apreciat în mod corect poziția Ambasadei drept cea care urmărește îmbunătățirea relațiilor noastre, căutarea interpretării pozitive reciproc acceptabile a istoriei noastre comune și aici, bineînțeles, cuvântul ponderabil trebuie să fie spus de experții Comisiei comune de istorici ruso-române.

Sperăm că dezbaterea destul de emoțională care fără nicio intenție din partea noastră a început în societatea românească va contribui nu numai la o mai bună înțelegere a istoriei noastre comune, dar, de asemenea, și la construirea de noi relații pragmatice de bună vecinătate între țările noastre".

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri