Reacția lui Mircea Geoană după dezvăluirile că Ionuț Costea, cumnatul său, are companii off-shore

Data publicării:
mircea geoana la digi24 1

Mircea Geoană a atras atenția că nu este ilegal să declari sediul social al unei companii într-un paradis fiscal, dar este imoral. El a precizat că i-a transmis această opinie și cumnatului său. 

„Are un nume, nu este cumnatul lui Mircea Geoană. I-am spus un lucru foarte clar: Este un lucru greșit ca din punctul de vedere al relațiilor între diverse state să fie permisă existența de off-shore-uri. Asta nu înseamnă că este ilegal, este legal. Dacă există astfel de aranjamente legale, ele reprezintă o invitație pentru diverse persoane, corporații să își optimizeze veniturile. Asta nu înseamnă că această procedură este bună. Este o problemă de fond, Dacă cineva din România, indiferent de nume, a profitat de un aranjament pentru a plăti taxe mai puține, asta este viața, nu este vina nimănui. Descurajez această metodă, nu mi se pare normal ca o mare bancă, companie, om de afaceri să aibă tratament privilegiat. Nu are legătură cu relațiile de prietenie sau rudenie cu diverse persoane”, a spus președintele Institutului Aspen. 

Totodată, el a explicat că ar trebui gândită o legislație prin care off-shore-urile să fie interzise. 

„Am avut situații de-a lungul timpului în care au existat probleme de natură legală, atunci automat pleacă. Pentru mine sau institut, când cineva a încălcat legea, noi lucrăm pe criterii de integritate. Cred că SUA, Marea Britanie și G7 ar trebui să lucreze la legislație care să nu mai permită companiilor să nu plătească. Nu este ilegal să își declare sediul social în paradisuri fiscale, dar este imoral”, a conchis Mircea Geoană. 

Ionuț Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor sub guvernarea CDR, vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi preşedinte al Exim Bank, și-a ascuns veniturile în paradisuri fiscale prin intermediul firmei de avocatură Mossack Fonseca, potrivit Rise Project. 

Citiți și: 
24 de minute| Mircea Geoană, despre criza refugiaților: România riscă o amendă de 1,58 miliarde de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri