Realizatorul documentarului „Vin românii” prezintă cel de-al treilea episod la Timișoara

Data publicării:
romanians are coming

Realizatorul controversatului documentar „Vin românii” a dorit să prezinte în premieră publicului din România partea a treia a acestuia. Invitat la Timişoara, James Bluemel a dat şi câteva explicaţii despre filmul care a supărat atât de mult comunitatea românească din Marea Britanie.

Titlul este în mod intenţionat unul controversat, creat pentru a face audienţă, asta trebuia să facem. Aş fi vrut să se numească "Speranţa moare ultima", pentru că asta au spus la un moment dat personajele noastre. Vii în România, o ţară mare, călătoreşti, cunoşti oameni. Probabil pe unii i-am ratat, iar pe alţii doar i-am văzut, însă cei pe care i-am cunoscut am vrut să vină din motive oneste. Nu am fost interesat de delicvenţă”, spune James Bluemel.

După vizionare, impresiile spectatorilor au fost diverse.

„Am văzut povestea despre oameni care nu au educaţie, nu ştiu limba şi totuşi încearcă să se ducă până în Anglia sau străinătate să lucreze în orice job”, spune un spectator.

E şi tragică şi comică în acelaşi timp. În filmul ăsta vedem doar dramele unor români”, spune un altul.

Ideea filmului a pornit de la temerile britanicilor, alimentate de jurnalişti, care anunţau că mii de români le vor invada Regatul.

„Obiectivul principal al acestei serii a fost să îmbrace frica britanicilor. Şi, ca să faci asta, trebuie să pui un chipul uman pe acea frică. Apoi trebuie să te asiguri că oamenilor le place şi se uită”, spune James Bluemel.

La proiecţia seriei a participat cunoscutul regizor Florin Iepan.

Am încercat să îl conving să facă o nouă serie de televiziune, "Some romanians are not coming", despre românii care nu au de gând să se mute în Marea Britanie şi mi-a zis că nu are nicio şansă. Media occidentală nu se ocupă de PR-ul României. Şansa ca noi să schimbăm imaginea noastră este să schimbăm realităţile de aici”, a spus Florin iepan.

Mai mulți români stabiliţi în Marea Britanie, dar şi oficiali, au protestat faţă de mesajele transmise prin documentarul „Vin românii” difuzat de Channel 4, pe care le-au considerat discriminatorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri