Recep Erdogan își scurtează vizita în România, după incidentul armat de la sediul partidului de guvernământ din Turcia

Data publicării:
27339

Foto: Administrația Prezidențială

Actualizare 14.00. Recep Erdogan a decis să se întoarcă mai devreme în Turcia, după ce astăzi a fost stare de alertă din nou la Istanbul. Un bărbat înarmat a intrat într-unul dintre sediile partidului de guvernământ, partid pe listele căruia a candidat la prezidenţiale Recep Erdogan. Individul a urcat până la ultimul etaj al clădirii, a spart două geamuri şi de acolo a arborat un steag ce semăna cu cel al Turciei. În cele din urma, agresorul a fost prins de poliţişti şi condus la secţie. Iniţial, presa turcă anunţase că e vorba de doi barbaţi înarmaţi. Incidentul are loc la doar o zi după ce un grup de militanţi de stânga a răpit un procuror turc și l-a ucis. 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, a confirmat pentru agenția Mediafax că dineul oficial care era programat pentru ora 19.30, la Palatul Cotroceni, în onoarea preşedintelui Turciei şi a soţiei acestuia, Emine Erdogan, a fost anulat.

Preşedintele Turciei a declarat că procurorul decedat după ce a fost luat ostatic într-o instanţă din Istanbul este un erou şi că lupta împotriva terorismului trebuie să continue într-o manieră hotărâtă. Recep Erdogan a mai spus că procurorul a fost luat ostatic şi „ucis mişeleşte”. „El este un erou”, a mai spus liderul de la Ankara.

Preşedintele Turciei a precizat că procurorul va fi înmormântat în cursul zilei de miercuri, că a transmis condoleanţe familiei acestuia şi că speră ca miercuri seară să-i poată vizita familia. „Lupta noastră împotriva terorismului trebuie să continue într-o manieră hotărâtă”, a declarat el.


Actualizare 13.50. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns la Palatul Victoria, pentru o discuţie cu premierul Victor Ponta.


Discursul președintelui României, Klaus Werner Iohannis

Discursul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Preşedintele Erdogan a spus că sprijinul României pentru aderarea Turciei la UE va fi „şi mai hotărât” în perioada următoare, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că şi Turcia şi Uniunea Europeană ar avea de câştigat din această aderare.

„România susţine Turcia în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Cred că atât UE cât şi Turcia ar avea de câştigat în toate domeniile, de la dezvoltare economică la stabilitatea regională, în urma integrării europene a Turciei”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, liderul de la Ankara a mulţumit României pentru acest sprijin.

„Cred că în perioada următoare sprijinul României va fi şi mai hotărât în acest proces de aderare al Turciei la UE”, a afirmat Recep Tayyip Erdogan.



Actualizare 11.30. Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit pe omologul său turc, la ora 11.20, pe Platoul Marinescu, unde s-a desfăşurat ceremonia militară a primirii oficiale, fiind intonate imnurile naţionale ale celor două state.

Preşedintele Iohannis şi soţia sa, Carmen Iohannis, i-au întâmpinat, la Platoul Marinescu, pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, şi pe soţia acestuia, Emine Erdogan.

Preşedintelui Turciei i-a fost prezentată delegaţia şefului statului român, din care fac parte ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi consilierii prezidenţiali, preşedintelui Iohannis fiindu-i de asemenea prezentată delegaţia omologului turc.

Klaus Iohannis şi Recep Tayyip Erdoğan vor avea convorbiri tête-à-tête, urmate de convorbiri oficiale, cu participarea membrilor celor două delegaţii oficiale.

De asemenea, de la ora 12.30, cei doi preşedinţi urmează să susţină o declaraţie de presă comună.


Klaus Iohannis îl va primi pe omologul său turc la Cotroceni la ora 11, după care la finalul întâlnirii, cei doi oficiali vor face şi o declaraţie comună de presă.

După prânz, şeful statului turc se va întâlni cu premierul Victor Ponta, pentru ca după-amiază să discute cu oamenii de afaceri români şi turci. Preşedintele Turciei va veni însoţit şi de ministrul turc de Externe care se va întâlni cu omologul său, Bogdan Aurescu.

Recep Erdogan a mai vizitat România în 2007, când era premier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri