Record: Avram Iancu a terminat cursa de înot pe Dunăre, de la izvoare la Marea Neagră

Data actualizării: Data publicării:
iancu

Avram Iancu, bibliotecarul din Petroșani, a terminat, sâmbătă după-amiază, la Sulina, cursa de 2.860 de kilometri de înot pe Dunăre, devenind astfel primul om care a străbătut fluviul de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră fără obiecte ajutătoare.

El a fost întâmpinat atât de simpli cetățeni, cât și de autoritățile locale. Înotătorul a fost așteptat și de secretarul de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, Cosmin-Răzvan Butuza, precum și de multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin, care l-au felicitat pentru efortul depus și modul de promovare a imaginii României. 

Sportivul din Petroșani, bibliotecar de profesie, și-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, de Jules Verne. El a plecat pe data de 20 iunie din Donaueschingen, Germania, și și-a impus să înoate 50 de kilometri pe zi fără materiale ajutătoare și de protecție. În paralel, a dorit să-i încurajeze pe tineri să citească. 

„Îmi doresc ca generația tânără să descopere plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generație va avea posibilitatea ca în paralel să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor”, scria pe blogul său Avram Iancu, înainte de a pleca în cursă. 

Avram Iancu este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, pe 30 august 2016, fără să poarte costum de neopren, la capătul unui efort continuu de 17 ore și 54 de minute în care a parcurs 62 de kilometri.

Până în prezent, alte două persoane au reușit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot. Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri