Referendum pe tema eutanasierii câinilor maidanezi. Care sunt regulile după care se desfăşoară consultarea

Data publicării:
caini 7

Referendumul din Capitală pentru problema câinilor fără stăpân va fi valid dacă la urne se vor prezenta mai mult de jumătate din cei aproape 1,8 milioane de alegători cu domiciliul în Bucureşti.

Regulile după care se va desfăşura consultarea anunţată de primarul general al Capitalei:

- Referendumul local, cum este cel din Bucureşti pentru problema câinilor vagabonzi, va fi valid dacă îşi vor exprima opţiunea cel puţin jumătate plus una dintre persoanele cu drept de vot din Capitală (potrivit Legii 3/2000).

- La alegerile parlamentare din noiembrie 2012, erau înscrişi pe listele electorale din Bucureşti 1.792.306 milioane de cetăţeni. În aceste condiţii, pentru ca referendumul anunţat de primarul Sorin Oprescu să fie validat, 896.154 de bucureşteni trebuie să fie prezenţi la urne.

- Primarul general are obligaţia să actualizeze aceste liste electorale până la data la care va avea loc referendumul.

- Problema care va fi supusă consultării populare trebuie stabilită de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, la propunerea lui Sorin Oprescu.

- Bucureştenii care se vor prezenta la referendum se vor pronunţa prin „Da” sau „Nu” asupra întrebării prezente pe buletinul de vot.

- Rezultatul referendumului se stabileşte prin majoritatea voturilor valabil exprimate în favoarea unui sau altuia din răspunsurile la întrebarea din buletinul de vot.

- Referendumul local se organizează într-o singură zi, care poate fi doar duminică. Primarul Sorin Oprescu a anunţat că îl va convoca fie pe 29 septembrie, fie pe 6 octombrie.

- Cheltuielile pentru organizarea şi desfăşurarea consultării pentru problema câinilor vagabonzi vor fi suportate din bugetul Consiliului General Municipal.

- Primarul Sorin Oprescu a precizat că va folosi rezultatul consultării populare din Bucureşti pentru a pune presiune pe Parlament în sensul elaborării unei legi clare pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân.

Decizia organizării acestui referendum vine după tragedia de luni, 2 septembrie, când un copil în vârstă de patru ani a fost muşcat şi mâncat de o haită de câini vagabonzi, pe un teren privat din apropierea Parcului Tei din Bucureşti. Evenimentul a declanşat o intensă dezbatere în toată ţara, urmând ca vineri, 6 septembrie, să fie organizat şi un prim protest al susţinătorilor unei legi care să permită eutanasierea câinilor comunitari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri