Reguli noi pentru construcţia mansardelor

Data publicării:
mansarde

Pompierii au fost neputincioşi în faţa flăcărilor care au mistuit, în 2014, peste 60 de locuinţe aflate la mansarda unui bloc de la marginea Bucureştiului. S-a întâmplat din nou, un an mai târziu. 40 de familii au rămas fără locuinţe după un incendiu izbucnit într-un bloc din cartierul bucureştean Titan. Mansarda imobilului fusese construită în 2012, când firmele de construcţii nu aveau obligaţia de a obţine de la pompieri vreun aviz pentru lucrările făcute. Ca să evite, pe viitor, astfel de tragedii, pompierii cer acum schimbarea legii. De-acum încolo, constructorii vor fi obligaţi să respecte câteva reguli de bază.

Ionel Golgojan, IGSU: „Beneficiarul este obligat să solicite autorizaţia de securitate la incendiu.”

Fără autorizaţie din partea pompierilor, proprietarul clădirii nu va putea obţine recepţia finală. Legea conţine reguli clare şi în privinţa materialelor de construcţie folosite la ridicarea mansardelor.

Ionel Golgojan, IGSU: „Se referă la separarea acestor mansarde faţă de celelalte niveluri, realizarea unor compartimentări interioare rezistente la incendiu.”

Inspectorii ISU vor să oblige firmele de construcţii să folosească un acoperiş rezistent la foc, iar izolaţia podurilor să fie ignifugă. Inventarierea mansardelor din Bucureşti a început de curând. Au fost numărate peste 600, în doar 3 sectoare, iar în ţară - peste 1600 de mansarde.

Locatar: „Eu zic că este foarte bine. Este foarte indicată.”

***

Locatar: Este foarte bine. E o treabă bună.

Reporter: De ce credeti asta.

Locatar: In ceea ce priveste constructorul, autorizatia.

***

Locatar: „Doamne fereste de un incendiu. Că se poate întâmpla orice. Este necesar.”

Amenzile pentru cei care vor încerca să ocolească noua legislaţie ajung până la 100 de mii de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri