Remaniere a Guvernului Cioloş. Curaj, Costescu, Bostan şi Stoenescu au plecat

Data publicării:
dacian ciolos gov

Dacian Cioloş, prim-ministru:

"După o perioadă de construcţie, Guvernul intră într-o etapă nouă, de livrare a rezultatelor. Am ieşit cu mai multe proiecte pregătite în ultimele luni.

Sunt multe dosare pe care am avansat bine dar sunt şi domenii unde doresc să dau un impuls.

Am decis să operez unele schimbări în guvern. Patru de data aceasta. Nu înseamnă că în perioada următoare nu voi lua şi alte decizii, dacă va fi cazul.

Vreau să le mulţumesc domnilor Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stoenescu.

Mâine dimineaţă îi voi face preşedintelui următoarele propuneri:

Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti - pentru Ministerul Educaţiei.

Sorin Buşe, fost şef al Centrului De Cercetare Tehnologică Renault - la Ministerul Transporturilor.

Maria Ligor, diplomat de carieră, fost ambasador în Spania, actual ambasador în Canada - la departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Dragoş Tudorache, actual şef al Cancelariei premierului - interimar la Ministerul Comunicaţiilor."

Premierul își explică deciziile

Premierul Dacian Cioloş şi-a explicat decizia de înlocuire din funcţie a ministrului Transporturilor, Dan Costescu prin faptul că vrea accelerarea execuţiei proiectelor de autostrăzi şi reforma CNDNR, unde "s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid", scrie News.ro. Despre demiterea ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, Cioloş a precizat că a luat această decizie pentru că îşi doreşte "o claritate mai bună" a modului în care sunt coordonate, la nivelul Guvernului, anumite platforme IT.

”La Transporturi vreau să accelerăm activitatea pe execuţia proiectelor de autostrăzi, pe proiectele care sunt acum în execuţie şi unde lucrurile nu au evoluat suficient de bine, pe reforma la CNADNR, pe care o cer de câteva luni, unde ştiu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid şi totodată pe pregătirea de noi proiecte. Tocmai pentru că am preluat guvernarea fără proiecte pregătite pentru execuţia bugetară 2014-2020 sunt unele proiecte care au început să fie pregătite, dar trebuie să accelerăm ritmul pentru ca în anii următorii ani să avem ce implementa”, şi-a motivat premierul decizia de înlocuire a ministrului Transporturilor, Dan Costescu.

În ceea ce priveşte schimbarea din funcţie a ministrului Comunicaţiilor, Marius Bostan, Cioloş a spus că a luat această decizie pentru că îşi doreşte "o claritate mai bună"  a modului în care sunt coordonate, la nivelul Guvernului, anumite platforme IT.

Decizia de schimbare a lui Dan Stoenescu, ministrul delegat pentru Relaţia cu românii de pretutindeni, a fost motivată de Cioloş prin faptul că că îşi doreşte o accelerare a activităţiilor acestui minister în pregătirea alegerilor, dar şi proiecte care să faciliteze "reconectarea românilor din diaspora cu ţara".

”Vrem să oferim cât mai multe posibilităţi pentru cei care doresc să se întoarcă în ţară”, a adăugat Cioloş.

Premierul Dacian Cioloş şi-a motivat decizia de înlocuire a ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, prin faptul că şi-ar fi dorit o activitate "mai accelerată" a pregătirii intrării în atribuţii a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi a întregului proces de clarificare a situaţiei plagiatelor, informează News.ro.

Dacian Cioloş a spus că îşi doreşte "mai multă consistenţă" pe partea de învăţământ preuniversitar.

”La Ministerul Educaţiei, şi acolo lucrurile au progresat chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare şi pe partea de învăţământ universitar s-au întâmplat multe lucruri bune, îmi doresc mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar. Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcţie a CNATDCU şi a întregului proces de clarificare a situaţiei cu plagiatele pentru că, dincolo de persoane, atâta vreme căt planează suspiciuni asupra sistemului doctoral ne afectează din punct de vedere al credibilităţii în general”, a explicat şeful Executivului.


Dan Costescu, ministrul demisionar al Transporturilor

Cel mai recent incident incident care l-a avut în prim plan a avut loc ieri. Ministrul Transporturilor a declarat: „Recomandăm românilor sa aleagă mijlocul de transport care li se potriveşte cel mai bine. Este normal să fie mai mare biletul de tren, în toate ţările civilizate este la fel. Trenul este un lux şi oamenii plătesc mai mult ca să-l aibă“. De asemenea, lui Dan Costescu i s-a reproşat şi faptul că nu a reuşit o restructurare din temelii a CNADNR. El şi-a anunţat demisia cu câteva minute înainte ca premierul să declare oficial remanierea.

Marius Bostan, ministrul demis al Comunicaţiilor

Marius Bostan declara, pe 28 iunie, că este o „imbecilitate” ca profesorii să se plângă că au salarii mici. Şi tot atunci vorbea despre o taxă pe care ar trebui să o plătească părinţii: „Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia. Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis...”

A doua zi, premierul Dacian Cioloş i-a cerut ministrului să-şi prezinte scuze pentru declaraţiile sale- ceea ce Marius Bostan a şi făcut. Iar pe 30 iunie, Consiliul Naţional al Rectorilor a cerut demiterea ministrului Comunicaţiilor.
Ieri, Marius Bostan revenea şi susţinea că declaraţiile sale au fost scoase din context. „Poliţia gândirii a încercat să diabolizeze ceea ce am spus eu în mod onest şi cinstit. Am spus că, dacă s-ar face o legătură, nu am spus să plătească părinţii, am dat un exemplu absolutamente didactic, am dat un exemplu de gândire. În acest moment, pentru fiecare copil se plăteşte o sumă, bugetul de stat plăteşte o sumă. Să presupunem că această sumă ar fi cunoscută şi am spus de un voucher - fiecare părinte ar fi mult mai preocupat de cum se desfăşoară procesul de educaţie. Am spus un mare dacă", a declarat acesta.

Adrian Curaj, ministrul demis al Educației

Lipsa de reacţie a ministrului Educaţiei Adrian Curaj în scandalul plagiatelor l-a nemulţumit pe premierul Dacian Cioloș. „Am fost mai puţin mulţumit de modul cum a trata chestiunea cu plagiatele şi cu doctoratele şi şcolile doctorale unde la început au fost tergiversări, din punctul meu de vedere, a legislaţiei. Şi i-am spus să văd, până la începutul lunii iunie, care sunt rezultatele aplicării acestei legislaţii şi îl voi judeca, îi voi judeca activitatea inclusiv din acest punct de vedere. Chiar dacă poate să pară un subiect punctual pentru mine e o chestiune esenţială. Nu putem accepta să lăsăm impresia că vrem să apărăm o persoană sau pe alta pe chestiuni legate de integritate. Aici e chiar un risc de a pierde credibilitatea întregului sistem sistem doctoral”, a explicat premierul Dacian Cioloş într-o emisiune televizată din luna mai.

În luna martie, disputa între Ministerul Educaţiei şi Universitatea din Bucureşti pe tema retragerii titlului de doctor în drept al lui Victor Ponta a căpătat proporții. Universitatea a cerut pentru a treia oară retragerea titlului, însă ministrul Adrian Curaj a declarat că legea nu îi permite să facă acest lucru.

Universitatea București a solicitat ministrului Educației, Adrian Curaj, să facă uz de prerogativele pe care i le oferă legea Educației să să anuleze Ordinul de Ministru prin care i s-a conferit titlul de doctor fostului premier Victor Ponta.

Adrian Curaj a precizat că actualul cadru legislativ nu îi conferă dreptul de a retrage un titlu de doctor. Ministrul a subliniat că dacă s-ar fi putu face acest lucru s-ar fi făcut până acum. 

Dan Stoenescu, ministrul delegat demis pentru Relația cu Românii de Pretutindeni

Are licenţa în Studii Internaţionale la Austin College Texas, SUA, master în Globalizare şi Dezvoltare la Universitatea Warwick, Marea Britanie, şi doctorat în Ştiinţe politice la Universitatea Bucureşti.

A lucrat la Cairo, la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi şi la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie. A fost diplomat în cadrul ambasadelor României la Madrid şi Beirut, preşedinte al European Union National Institutes for Culture în Liban.

Este unul dintre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni şi al Centrului pentru Educaţie Democratică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri