REMEMBER Ioan Gyuri Pascu. Mărturisiri și interviuri la Digi24

Data publicării:
ioan gyuri pascu2

Ioan Gyuri Pascu a fost un artist care şi-a respectat întotdeauna publicul, fanii, profesia şi asta pentru că, după cum a povestit chiar el în emisiunea „Bonton”, de la Digi24, aşa a învăţat acasă, cu aceste valori a pornit la drum, încă din copilărie.

ioan gyuri pascu2

Nu sunt un om al etichetelor şi nu mi-a plăcut niciodată nici să fiu în etichete, nici să mi se pună etichete, nici să pun etichete, nici măcar în domeniul politeţii, pentru că în capul meu politeţea de multe ori este şi o chestie protectoare şi care depărtează oamenii. Sunt oameni care folosesc politeţea pentru a te ţine la distanţă şi alteori este apanajul snobismului”, spunea artistul într-un interviu acordat în 2013.

Ioan Gyuri Pascu era atunci foarte supărat pe mass-media. „Mass-media şi presa sunt primele exemple pentru cineva cum să nu fie civilizat, cum să nu aibă respect pentru cineva. Şi aici mă refer la o majoritate covârşitoare din media, că dacă ar fi numai 10 % sau 20% tabloid, ca în Anglia sau Germania, ar fi o chestie tolerată, ca şi în întreaga societate. Dar oamenii nu au puterea exemplului din partea mediei de a fi civilizat. Media pe primul loc şi pe locul doi parlamentul, politica, politicienii, care dau dovadă de orice în afară de respect şi civilizaţie”, spunea Ioan Gyuri Pascu într-un interviu în care vorbea despre respect.

Artistul mărturisea că a avut modele de bună-cuviinţă, toate venite din rândul familiei sale. „În familie şi la şcoală la mine, modelele erau foarte clare. Bunica mea era un model şi totdeauna îmi spunea: pentru omenie nu-ţi trebuie şcoală. Îmi spunea să respecţi omul şi să nu te uiţi la naţionalitate sau la alte aspecte ale lui, ci numai omul din el. Mai spunea: câte limbi ştii, atâţia oameni eşti, ca să mergi să bucuri pe cineva care nu cunoaşte limba ta şi vorbeşti câteva cuvinte pe limba lui. Aşa că eu am fost înconjurat de asemenea oameni.”

Nu-și pierdea speranța într-o Românie civilizată

Şi totuşi, artistul spunea că nu şi-a pierdut speranţa într-o Românie civilizată. „Chiar acum câteva zile am mers cu taxiul şi era un domn care asculta România muzical şi care era şofer de taxi şi mi-a vorbit foarte frumos. Era figurant la Opera română. A fost o plăcere să discut cu el, să se poarte civilizat, să ajung foarte în regulă şi într-o stare foarte bună la locul în care mergeam”, a povestit Gyuri Pascu.

Şi, dincolo de aceste întâmplări frumoase, iubea la ţara sa acele lucruri care nu s-au alterat încă – respectul oamenilor de la ţară pentru semenii lor, ospitalitatea şi căldura lor: „Dar îmi place mult la români această ospitalitate, respectul oamenilor de la ţară pentru oricine întâlnesc, faptul că ei se salută cu toţii şi de cinci ori pe zi... şi de multe ori eu chiar şi în Bucureşti dacă văd că trece un om aşa şi se uită la mine, eu îi zâmbesc şi îi spun „Bună ziua”, pentru că mi se pare că m-ar cunoaşte. Poate e un defect de-al meu că am trăit într-u oraş foarte mic, de 15.000 de locuitori, unde toată lumea se salută”, mărturisea artistul.

Iată interviul:

Emoțiile ne pot îmbolnăvi

Emoţiile negative şi mai ales frica ne pot îmbolnăvi în timp. Pot apărea astfel de la simple afecţiuni până la unele grave, cum sunt de exemplu atacurile cerebrale. Artistul Ioan Gyuri Pascu trecuse printr-un episod asemănător în 2010 și nu s-a sfiit să vorbească despre asta. Echipa emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe” l-a întâlnit la un atelier unde le-a vorbit oamenilor despre fricile care ne pot face mult rău.

Ioan Gyuri Pascu, despre credință

În momentul în care iubirea este în acţiune, atunci credinţa se manifestă”, spunea Ioan Gyuri Pascu. Acesta era crezul lui. Deşi mulţi îl asociau cu umorul şi buna dispoziţie, artistul avea o latură mai puțin cunoscută, una profundă.

Credinţa a descoperit-o inima şi fiinţa mea când m-am născut. Credinţa este în fiecare şi nu trebuie descoperită, trebuie doar exersată prin curaj, prin a trăi şi a spune adevăr și de a încerca să înveți iubirea până în momentul în care poate să fie iubire”, spunea artistul în 2013, într-un interviu acordat emisiunii „Digicult” de la Digi24.

Pentru Ioan Gyuri Pascu, Paștele avea o semnificație specială, încă de când era un copil. „Din copilărie îmi aduc aminte multe lucruri, îmi plăcea să ţin şi Paştele ortodox, şi cel catolic, fiind dintr-o familie mixtă”, își amintea actorul. Pentru el, Paștele este „o înviere spirituală şi este un moment în care omul își redescoperă inima, iar inima face ce putem numi o îmblânzire a minţii”.

Atunci îmblânzeşte mintea îmbrăcând-o în lumină şi această îmbrăcare în lumină este călcarea cu viaţă peste moarte. Viaţa asta eternă calcă peste moartea care este o iluzie. Asta e pentru mine Paştele”, mărturisea Ioan Gyuri Pascu.

Vă invităm acum să urmăriţi un interviu cu un actor, cântăreţ, scriitor şi... profesor! Este vorba despre una şi aceeaşi persoană - Ioan Gyuri Pascu!  El i-a povestit Mirunei, cel mai tânăr reporter de la Digi24, cum a fost experienţa de profesor şi ce l-a inspirat să scrie cărţi pentru copii. Era martie 2014.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri