REPORTAJ Digi24. Delta Dunării, noul Eldorado imobiliar. Cât de uşor pot fi vândute terenurile protejate din Vadu şi Corbu 

Data publicării:
delta 2

Rezervaţia Delta Dunării. Reporterii Digi24 au încercat să cumpere un teren în apropierea plajei sălbatice din Corbu, pentru a vă arăta cum se obțin avizele de construcție în comuna Corbu şi cum se tranzacționează terenurile.

Loturi de teren de 500 m.p., situate în apropierea plajei, cu privelişte frontală superbă la Marea Neagră. Doar 5000 de euro”.

Este oferta actuală, într-o zonă din apropierea Rezervației Biosferei Delta Dunării, zonă declarată sit UNESCO.

„Toată avalanşa aceasta de parcelări şi presiunile pe care le fac investitorii şi dezvoltatorii locali nu sunt de bun augur pentru viitorul zonei. În mod sigur biodiversitatea va avea de suferit. Grindul Chituc (...) este parte a patrimoniului universal, este sit UNESCO. Aşa că ar trebui să ne gândim nu o dată, ci de mai multe ori înainte de a lua decizii cu privire la dezvoltarea din punct de vedere turistic, pe scară largă a zonei”, spune Marian Tudor, biolog.

Doar neregulile privind terenurile din proprietatea publică au fost anchetate în 2006, de către Ministerul Agriculturii.

„Acolo a trebuit să intervenim, să stopăm, cel puțin noi așa am crezut, că am stopat acel fenomen de trecere a celor 2000 de ha din domeniul public al statului în domeniul privat. Era o presiune. Ei spuneau că nu este în zona strict protejată, este în zona a doua, a treia, aspecte care nu aveau relevanță, în condițiile în care legea stabilește clar că tot perimetrul rezervației biosferei Delta Dunării este protejat, face parte din patrimoniul UNESCO. Nu cred că au fost numai interese locale, interese generale sau și extra-locale”, a declarat Tinel Gheorghe, fost şef al Corpului de Control al Ministerului Agriculturii.

Controlul a fost fără ecou. Astfel încât a rămas valabilă fărădelegea, mai precis, ignorarea sau interpretarea legii.

Mii de hectare de teren din Corbu sunt terenuri arabile. Construirea unei case de vacanță necesită avize multiple și trecerea terenului în intravilan. Avizele nu sunt un impediment. Se cer autorizații de construcție pentru ferme agricole, dar pe site-urile imobiliare apar case de vacanță.

Pentru 20.000 de mp, teren agricol, actele de trecere în intravilan și obținerea autorizației de construcție ar costa între 7000 și 10.000 de euro. Jumătate din acești bani ung mecanismele iar proprietarul obţine mai repede avizele necesare. Acte care nu sunt puţine. Vin de la o mulţime de instituţii.

Pentru construcţie este nevoie de avizul primăriei, al armatei, al Biosferei Delta Dunării, al Ministerului Culturii şi aşa mai departe.

Discuţie filmată cu camera ascunsă:

„Localnic Vadu: E și primarul implicat, toată lumea e implicată

Reporter: Adică?

Localnic Vadu: Păi terenurile s-au suprapus, s-au dat dracului”

Locuitorii de la Corbu acuză. Primarul se apără.

„Proprietarii sunt proprietari de drept şi astfel s-a finalizat toată această povestea. Cum să te bagi la o asemenea înţelegere cu un om. Să-i dai 3000 de euro pe care să nu îi poată justifica. Mi se pare halucinant...”, se apără primarul din Corbu, Marian Gălbinaşu.

Cum a început această vânătoare de hectare la limita rezervaţia Biosferei? Plaja salbatică din localitățile Corbu și Vadu a atras atenţia în urma cu peste zece ani. Dan Matei Aghaton, fost ministru al turismului, lansa la începutul anilor 2000 ideea unei noi staţiuni: Europa.

„A fost o idee. Eram atunci în căutarea unor proiecte cu adevărat importante pentru turismul românesc. Nu găsisem practic nicio zonă virgină, o zonă care ar putea să fie folosită în eventualitatea elaborării unui proiect complex de investiții privind o nouă stațiune”, spune Dan Matei Agathon, fost ministru al turismului.

„Europa” fostului ministru nu s-a mai realizat, dar a declanșat specula cu terenuri.

„Au apărut tot felul de presiuni din partea unor ONG-uri. Că tulburăm liniște căluților de mare și că mai sunt încă patru melci care nu trebuie să fie sub nicio formă deranjați. Nu putem să transformăm România într-un imens parc natural în care să vină aristocrații britanici sau francezi și să se plimbe cu trăsura”, adaugă Dan Matei Agathon.

Însă această zonă este apreciată la justa ei valoare. De străini.

Saga imobiliară din localitățile Corbu și Vadu nu se termină aici. Grindul Chituc, parte a Rezervației Naturale Delta Dunării, sit UNESCO și sit NATURA 2000 este următoarea ţintă a speculei şi preceselor. Adică a fărădelegilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri