REPORTAJ. „E boieri d-ăştia!”. Jumătate din sumele alocate întregului județ Prahova au ajuns la Cornu

Data publicării:
cornu priveliste elvetiana

În comuna Cornu se lucrează de zor, se reabilitează străzi, se asfaltează, se face canalizarea. Una dintre străzile la care se lucreauă acum este cea pe care au casa Ilie Sârbu şi Daciana Sârbu, respectiv socrul şi soţia premierului Victor Ponta.

Alte cinci străzi din jurul proprietăţilor familiei Sârbu vor fi modernizate, iar lucrările vor costa în total 1,6 milioane de lei.

Acum renovează din nou şanţurile. Renovează rigolele astea să fie frumoase, moderne, acum se face şi încolo spre pădure în sus, e numa asfalt”, spune un localnic.

Încă două milioane de lei vor intra în comuna Cornu pentru reabilitarea străzilor Murs Erigne, Bujorului şI Petrolului. Aceleaşi străzi au fost modernizate în urmă cu doar doi ani.

Reporter: Strada Petrolului când a fost reabilitată?

Localnică: Acum un an.

Reporter: Și cum arăta înainte ?

Localnică: Cu piatră, ca de ţară...un picior îl băgam, unul îl scoteam.

***

Reporter: Când au făcut canalizarea, când au făcut asfaltul?

Localnică: Acum doi ani.

Reporter: Și mai e nevoie de extins ceva?

Localnică: Aici nu....

Cea mai mare sumă alocată de Guvern este destinată extinderii reţelei de canalizare - 8,6 milioane de lei.

„Aici nu era canalizare, au făcut acum canalizare până la ieşire din Cornu. Și mai e aici unde se face canalizare, a venit cu canalizarea din munte până jos”, explică un bărbat.

Primarul a fost inteligent şi a lucrat cum a lucrat...s-a descurcat”, spune un alt localnic.

El admite că se recunoaşte culoarea politică.

Cornel Nanu este primar PSD în Cornu din 1992, dar susţine că banii nu au venit în comună niciodată pe filiera partidului din care face parte. „De 25 de ani eu am primit bani în fiecare an, indiferent că a fost PDL, PNL sau PNȚCD”, spune el.

Comuna Cornu a câştigat însă din nou la ultima alocare bugetară.

Localitățile care au avut peste 60% grad de realizare, adică o lucrare era realizata peste 60%, primea banii până la finalizarea investiției. Nu numai Cornu, toate localitățile”, a explicat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale.

Jumătate din sumele alocate întregului Judeţ Prahova au ajuns acum la Cornu.

Locuitorii sunt convinşi că banii ajung cu prioritate în localitatea lor pentru că aici au case şi terenuri oameni influenţi: „E boieri d-ăştia!”, spune o femeie. „Ce boieri?” întreabă reporterul. „Parcă mata nu ştii, d-ăştia cu case mari!”, explică femeia.

Senatorul Şerban Mihăilescu şi fostul premier Adrian Năstase sunt printre cei care au case la Cornu.

S-a făcut aici un cuib! Mircea Cosma are şi el casă”, explică un localnic, referindu-se la președintele Consiliului Județean Prahova.

Mircea Cosma deţine în comuna Cornu două terenuri ce totalizează 4700 mp şi două case. Pe cea mai mare dintre ele, de aproape 500 de metri pătrați, a scos-o la vânzare de curând.

Comuna arată ca un orăşel elveţian: străzile sunt impecabile, instituţiile publice au sediile renovate, iar parcurile sunt amenajate cu fântâni arteziene.

Contrastul – la doar 50 de kilometri distanță

La doar 50 de kilometri distanţă, comunele Cocorăştii Colţ şi Măneşti nu au mai primit bani de ani de zile.

Doru Bardaş, primarul comunei Cocorăşti Colţ, recunoaște cu franchețe: „E greu să arăt cu degetul. Cu toţii au făcut aceeaşi tâmpenie. Eu pentru chestia asta, ca să pot face ceva, am trecut în 2004 - 2008 la PSD, apoi la PC. M-am mutat, pentru că altfel nu realizam nimic”.

Primarul ar avea nevoie acum de 3 milioane de lei pentru canalizarea comunei, dar, spune el, pentru că s-a mutat în PDL, banii de la guvern nu mai vin ca altdată.

„Nimic ! Ruşine să le fie! Multe promisiuni!”, exclamă indignată o localnică.

În comuna învecinată, Târgşor Vechi, primarul, tot democrat-liberal, a reuşit să convingă aleşii de la Bucureşti să îi dea nişte bani: 100 de mii de lei pentru modernizarea unui drum.

„Nu avem asfalt, nu avem canalizare. Nici poşta nu vine, nici să mă amendeze nu vine de ce noroaie şi apă e acolo!”, spune o femeie.

Ministerul Dezvoltării Regionale, a alocat judeţului Prahova circa 40 de milioane de lei în 2014. Numai pentru modernizarea comunelor s-au plătit în total 30 de milioane de lei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri