Reportaj. Gesturi surprinzătoare la protest

Data publicării:
170203_PROTEST_SEARA_4_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

O nouă seară de proteste, un nou record. Au fost 300.000 de români ieri în stradă, în cea mai amplă manifestaţie populară de la Revoluţie încoace. Jumătate dintre demonstranţi au fost în faţa Guvernului, le-au cerut membrilor cabinetului Grindeanu să renunţe la ordonanţa despre care spun că favorizează politicienii corupţi. Punctul culminant al serii a fost momentul în care mulţimea a cântat, într-un singur glas, imnul României.

În Piața Victoriei un grup de manifestanți a îmbrăcat o parte din membrii Guvernului în haine pe care le primesc deținuții. S-a plimbat prin piață un coșciug și cruci.

-De ce aţi ieşit în stradă?

-Dorim să nu ne conducă hoţii.

-Sunt bucuroasă pentru tineretul nostru.

-Sunt impresionată de cât de uniți sunt și cât de frumos se organizează. Sunt mândră de ei că sunt pașnici.

-Mi-aș dori ca, în viitor, copiii mei să înțeleagă că nu e bine să furi și că toți suntem egali până la urmă în fața legii.

Cei care nu au venit pregătiţi de acasă cu mesaje au găsit în mijlocul Pieţei cutii pline cu pancarte.

-E a treia seară când ies. Până când retrag ordonanțele.

-Este absolut anormal ce se întâmplă! Toată lumea înțelege lucrul ăsta. E absolut aberant. Ce o să le spun copiilor mei? Că am stat acasă când s-a întâmplat asta. Nu pot.

-Am ieșit ca să protestăm împotriva ordonanțelor și pentru retragerea lor. Care înseamnă un viitor mai bun pentru noi. Sunt niște chestii care trebuie rezolvate repede în câteva zile.

-Ideea e că noi protestăm aici pentru toată țara, iar ei își fac ordonanțe numai pentru un grup.

Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat după miezul nopţii. Câţiva dintre manifestanţi au mai rămas însă în zonă pentru a strânge gunoaiele.

-De ce faceţi asta?

-Pentru că ne pasă. Și este o lecţie. Suntem aici să demonstrăm pentru o cauză, luptăm pentru noi și în urmă trebuie să rămână curățenie.

-Azi n-am ajuns la protest, dar am zis să dau o fugă, că stau pe lângă. Am văzut că cineva cu un sac de gunoi a luat inițiativa. Am luat și uite că am ajuns mai mulți până la urmă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri