Capitala blocată de protestul transportatorilor. Reacția Guvernului și a președintelui

Data actualizării: Data publicării:
PROTEST - TRANSPORTATORI - RCA
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Mii de camioane, tiruri şi taximetre au blocat sau îngreunat traficul pe şoselele din mai multe oraşe. S-a circulat infernal pe centurile ocolitoare ale oraşelor mari, iar unii transportatori mai incisivi au intrat chiar în centrul oraşelor. De exemplu, la Suceava, o stradă din centru a fost blocată de 100 de tiruri.

PROTEST - TRANSPORTATORI - RCA
Foto: Inquam Photos / Mircea Manole

ACTUALIZARE 15.30: Mulți dintre transportatori refuză să plece din Piața Victoriei, chiar dacă autorizația pentru protest a expirat la ora 15.00.

Pe de altă parte, Augustin Hagiu, președintele FORT, a declarat că reprezentanții transportatorilor au ajuns la un acord cu ASF cu privire la plafonarea tarifului RCA la valoarea de 6.149 lei pe an pentru un camion față de 20.000 lei pe an, în prezent.

Și președintele a avut un mesaj pentru transportatori și autorități: Toţi factorii implicaţi să găsească soluții pentru ca problemele transportatorilor să nu aibă doar o rezolvare imediată, ci una pe termen lung, a transmis Klaus Iohannis prin purtătorul său de cuvânt.


Războiul poliţelor RCA s-a mutat azi în faţa Guvernului, acolo unde 400 de camioane şi taxiuri blochează de azi-dimineaţă circulaţia. Transportatorii au ieşit în stradă pentru că spun că plătesc poliţe RCA mult prea mari. Oamenii spun că nu vor pleca până când nu discută cu un reprezentant al Guvernului.

Proteste au fost și în țară.

A fost haos pe centura ocolitoare a Braşovului. Traficul a fost aproape blocat la intersecţiile cu DN1, DN11 şi DN73. Transportatorii spun că plătesc zeci de mii de lei pentru asigurări şi că preţurile prea mari le distrug afacerile.

Chiar dacă cei mai mulţi şoferi au fost deranjaţi că transportatorii au blocat circulaţia, au fost şi oameni care s-au solidarizat cu protestatarii.

Trei sute de TIR-uri au mers cu viteza melcului și în partea de nord-vest a centurii Aradului.

Protestăm până la venirea veștii de la București că ordonanța de urgență a fost emisă așa cum noi ne-am dorit-o”, spune Dorin Pop, vicepreşedintele unei asociaţii de transportatori.

În judeţul Alba, transportatorii s-au încolonat pe drumul spre Sibiu. Protestul lor le-a stricat planurile celor care aveau treabă în judeţul învecinat.

La Iaşi, timp de două ore, 300 de autobuze, microbuze şi camioane au traversat oraşul.

Falimentăm cu totul. Nu avem profit, nu avem ce da salarii la muncitori pentru că avem de plătit RCA-uri multe”, spune Ioan Samson, proprietarul unei firme de transport.

Şi centrul oraşului Suceava a fost blocat de camioane.


 

ACTUALIZARE 10.50: Guvernul a precizat, într-un comunicat, că nu este de competența lui să stabilească valoarea de plafonare a tarifelor RCA. 

ACTUALIZARE 10.20: De asemenea, și pe bulevardul Iuliu Maniu se circulă cu dificultate. În zonă, sunt mai multe echipaje de poliție care asigură fluidizarea traficului. Polițiștii vor rămâne pe bulevardul Iuliu Maniu până la sfârșitul protestului transportatorilor pentru a nu se crea ambuteiaje. 


ACTUALIZARE 10.15: În nordul Capitalei se circulă cu dificultate din cauza protestului transportatorilor.


ACTUALIZARE 10.09: Șoseaua Kiseleff este blocată și în zona Piața Victoriei se circulă pe două benzi. 

În total, 400 de taximetre și camioane protestează de la ora 09.00 dimineața înfața Guvernului. 

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier Apulum şi Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002) au decis să continue protestul din 15 septembrie.

„Există riscul ca tarifele la camioane după înghețare să ajungă la 18.500 de lei, noi solicităm ca tarifele să fie raportate la ceea ce a fost prezent în raport, pentru toate categoriile de vehicule. Azi, ASF la ședința din Parlament nu a venit cu o soluție tehnică raportată la aceste noi modificări ale ordonanței pe care noi încă nu am văzut-o. Dacă unii au renunțat la proteste nu înseamnă că putem renunța toți la proteste în contextul în care nu avem nimic palpabil și există riscul să trecem în mai rău. Noi ne dorim să avem clar o poziție asumată și din partea ASF și a Guvernului că aceste tarife vor fi cele normale pentru toate categoriile de vehicule. La ora 5.00 este intrarea în București, între 09.00-15.00 protestăm în Piața Victoriei și alte 20 de orașe. Acum nu avem un material concret, nu avem asumat tariful, nu avem nimic, nu putem să ne bazăm pe nimic și să demobilizăm transportatorii”, a spus Augustin Hagiu, președintele de onoare al FORT, miercuri, la Digi24. 

În schimb, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), una din cele două patronate care au renunţat la protest, consideră că a obţinut de la Guvern tot ceea ce a cerut şi că nu mai există motive pentru protest. 

„Din punctul meu de vedere, protestele sunt suspendate până vedem normele ASF. Noi pe roți oricând ne putem deplasa. Ținând cont că înghețarea tarifului este de șase luni, cred că în 60 de zile ASF trebuie să iasă cu norme foarte clare. Parlamentul are acum datoria să scoată o lege clară. Asta e doar o OUG. Sperăm să nu fie ciuntită în Parlament”, a spus președintele COTAR la emisiunea 24 de minute


ACTUALIZARE 8:40: Unul dintre protestatari explică ce îl nemulţumeşte:


protest trasportatori taxiuri victoriei

ACTUALIZARE 8:00 Peste 150 de camioane şi mai bine de 200 de taxi-uri s-au adunat deja în faţa Guvernului. Aceştia vor continua să vină în Piaţa Victoriei, acolo unde se anunţă proteste între orele 9:00 şi 15:00.


 

Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că, între orele 9:00 şi 15:00 va avea loc, în Piaţa Victoriei, o adunare publică, precizând că între orele 5:00 şi 7:00 sunt aşteptate să ajungă la protest mai multe vehicule din provincie. Acestea vor veni din zonele Autostrada A1 - Liceul Industrial nr. 8, Autostrada A2 - Policolor, DN1 - Fântâna Mioriţa, DN2 - Parcul Plumbuita.

„Mijloacele de transport vor fi parcate sub îndrumarea efectivelor Brigăzii Rutiere, în funcţie de ocuparea spaţiului în Piaţa Victoriei, pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Victoriei şi Piaţa Presei Libere (zona centrală)”, precizează poliţiştii.

Începând cu ora 5:00, circulaţia va fi restricţionată pe Şoseaua Kiseleff, de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei şi de la Piaţa Arcul de Triumf până la Piaţa Presei, permiţându-se permanent circulaţia pe Strada Arhitect Ion Mincu.

De asemenea, circulaţia va fi resistematizată, începând cu ora 5:00, prin asigurarea traficului pe două benzi pe sens în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu.

Traficul rutier se va desfăşura pe Calea Victoriei, Bulevardul Ion Mihalache, Strada Buzeşti şi Bulevardul Lascăr Catargiu.

Între orele 15:00 şi 17:00, participanţii şi autovehiculele vor părăsi zona, menţionează poliţiştii, care mai spun că restricţiile se vor aplica pâna la ora 17.00.

Citiţi şi:

Replica şefului ASF în scandalul RCA

Tariful RCA, înghețat șase luni. Măsurile adoptate de Guvern

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri