RETROSPECTIVĂ| Cătușe pentru bere, vacanțe și fripturi 

Data publicării:
DNA facebook-3

Pantofi cu toc și costum de vânătoare

Judecătorul Ovidiu Puțura, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, era acuzat la începutul anului că vacanţa de vară din 2014 şi-a petrecut-o pe litoralul românesc, pe banii unui om de afaceri. În schimbul sejurului, trebuia să intervină şi să obţină achitarea în instanță a afaceristului, acuzat de un prejudiciu de 1,5 milioane de lei. Procurorii spun că Ovidiu Puţura a mai primit şi un costum de vânătoare, dar și ocazia să folosească vestimentația la câteva partide de vânătoare.

Procurorii au făcut publice și interceptările din dosar când magistratul lansa amenințări grave la adresa unei judecătoare care tergiversa pronunțarea într-un dosar în care soţia lui Ovidiu Puţura cerea retrocedarea unui teren de 1.000 de metri pătraţi. Ameninţările erau făcute după ce Ovidiu Puţura i-ar fi dat judecătoarei o șpagă care a constat în mai multe perechi de pantofi cu toc.

Ovidiu Puţura: O calc cu maşina după aia şi gătăm…

Judecător: Măi, în ce situaţie mă pui…

Ovidiu Puţura: Stai liniştită, deci nu că o calc eu, îi pun pe doi din ăştia...

Judecător: Ce faci?

Ovidiu Puţura: Îi pun pe doi, o calcă cu maşină, stai liniştită, o vezi în spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu mă mai stresez, simplu. O calcă ăştia.

Promovare în schimbul unui televizor

Tot începutul anului a adus problemele și pentru Gheorghe Popescu, care, la vremea respectivă fusese numit de patru zile în conducerea Poliției Timiș. El era reținut de procurorii DNA pentru o mită cu o diagonală de 110 centimetri. În schimbul televizorului, Gheorghe Popescu trebuia să promoveze un subaltern.

Pentru televizorul pe care l-a primit mită, fostul șef al Poliției Timiș a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, dar decizia nu e definitivă și a fost contestată.

Tot în Timişoara, şase agenți au fost reţinuţi după ce i-au scăpat pe mai mulţi şoferi de suspendarea permisului. În schimb, cereau bani sau baxuri de bere. Numărul sticlelor varia în funcţie de valoarea maşinii pe care o deţineau şoferii.

Agenții au fost prinși în flagrant de procurori.

Şofer: Ce vrei să fac? Toţi suntem oameni. Toţi greşim. Nimeni nu este sfânt pe pământul ăsta. Toţi greşim. Sunt băiat finuţ, am tăcut. (Întinde banii)

Mascat: Direcţia Generală a Poliţiei! Mâinile pe masă, vă rog frumos, mâinile pe masă! Ce aţi luat de pe masă? Vă rog frumos!

Pastramă de oai, hrană pentru câni și țuică

Cel mai recent caz din poliţie ajuns în atenţia procurorilor anticorupţie este cel de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Teleorman. Şeful Poliţiei Rutiere din judeţ, comisarul Dănuţ Dobre, a fost arestat pentru că a primit, în repetate rânduri, mită. Atenţiile veneau de la şoferi care voiau sancţiuni mai blânde.

Anchetatorii spun că mita favorită a şefului Poliţiei Rutiere Teleorman consta în pastramă de oaie şi mămăligă. Accepta şi hrană pentru câini, pui și ţuică. În schimb, spun procuroriii, rareori cerea bani.

Și comisarul şef Mirel Mişu Mindinică, de la Secţia 11 Poliţie din Bucureşti, a ajuns în arest după ce a fost prins luând mită 190 de lei de la un suspect de furt calificat. Aceasta era o a doua tranşă, comisarul cerând în trecut un bax de vin, un bax de apă minerală şi 15 fripturi, pentru colegii lui. Pe 7 decembrie, comisarul-şef a fost trimis în judecată.

Mită la Universitatea de Medicină

Medicii trebuie să privească plecarea în străinătate ca pe o oportunitate de dezvoltare”, declara Doina Azoicăi, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, cu câteva zile înainte să fie pusă sub acuzare de procurorii DNA pentru că ar fi înscris ilegal la facultate un cetăţean marocan, primind în schimb o tavă din cupru, argintată, şi un ceainic.

În vară, ea a fost trimisă în judecată, iar în faţa magistraţilor a respins categoria acuzaţiile.

Săruturi pentru note de trecere

Mai mult, 80 de profesori, studenţi şi asistenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova au fost audiaţi în vară într-un dosar de luare şi dare de mită. Procurorii spun că profesorii le-au cerut studentelor favoruri sexuale pentru a promova examenele. Alternativa era plata a mii de euro sau oferirea de bijuterii.

„Profesorul m-a întrebat câte examene am avut în iarnă, iar eu i-am răspuns că am avut şapte. Apoi mi-a zis că pentru ele ar trebui să-i dau şapte pupici, câte unul pentru fiecare, menţionându-mi că este o plată bună”, a declarat o studentă.

Procurorii susţin că o profesoară de la Facultatea de Moaşe pica în mod deliberat studenţii, pentru ca aceştia să-şi cumpere apoi nota de trecere, la reexaminare. Iar tinerii spun că aşa se întâmpla.

Studentă: Din an în an, deci se spune în facultate, se ştie despre doamna, nu trebuie să investighezi prea mult.

Reporter: Câţi bani aţi dat şi cum aţi procedat?

Studentă: Deci suma de 100 de euro, într-un plic, la cabinetul doamnei. Depinde de fiecare, într-un plic, într-o cutie de bomboane de ciocolată, sunt diverse metode.

Cel puţin un examen scris la materia Anestezie-Terapie Intensivă s-a desfăşurat în condiţii greu de imaginat, arată interceptările din acest caz. În schimbul bijuteriilor primite, profesoara a ieşit din sală, astfel că studenţii au putut copia în voie. Ulterior, studenţii au sunat-o pe profesoară şi i-au spus că se poate întoarce în sală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri